Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon hisselerine 1987'den bu yana en büyük rallisini kaydettiren uluslararası yatırımcılar, yenin dolar karşısındaki yüzde 16 oranındaki zayıflaması göz önünde bulundurulduğunda Topix Endeksi'nden Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki seviyelerde kazandı.

Japonya'nın en kapsamlı hisse senedi göstergesi Topix Endeksi, rallinin Kasım'da başlamasından bu yana geçen 74 günde yüzde 41 tırmandı. Yenin, dolar karşısındaki değer kaybına göre yapılan düzeltmelerin ardından yüzde 18'lere gerileyen kazançlar, S&P 500 Endesi'ndeki kazançların yüzde 3 üzerine işaret ediyor. Nikkei 225 Endeksi'nin bu yılki yüzde 18 oranındaki sıçraması ise dolar bazında yüzde 6.8 kazanca işaret ederek, New York Borsası'nın gerisinde kalıyor.

Rallinin ilk 16 haftasında 4.19 trilyon yenlik alım yapan (43.9 milyar dolar) yabancı yatırımcılar, en son 1997'de görülmüş bir trendi tekrarlıyor. Kazançlardaki değişiklik, son 4 ayda fiyatların yen ile yüzde 67 oranında ters yönlere gittiği dünyanın en büyük 3. ekonomisinin borsasındaki risklere dikkat çekiyor.

İnsanların yalnızca kazançlara bakmayı sürdürerek, risklere dikkat etmediğini belirten Stewart Capital Advisors LLC'nin yatırım genel müdürü Malcolm Polley, hem Döviz hem de piyasa tarafında para kazanmaya çalışıldığını, ancak bir tarafa eğilinse kazançların daha iyi olacağını söyledi.