Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de yolcu otomobilleri piyasası 2010'dan bu yana en güçlü yıl başlangıcını kaydederken, Hindistan'daki satışlar 3. ayında da azalan talebin etkisiyle düştü. Rakamlar, dünyanın en kalabalık 2 ülkesinin otomobil taleplerindeki ayrışmaya dikkat çekti.

Çin'in çok amaçlı ve spor arabaları kapsayan toptan otomobil satışları Ocak ve Şubat'ta yüzde 20 artışla 2.84 milyona çıktı. Hint Otomobil İmalatçıları Topluluğu'nun verilerine göre Hindistan'daki otomobil satışları ise aynı dönemde yüzde 11 düşüşle 468,915 araca geriledi.

Her 3 kişiden 1'inin yaşadığı Çin ve Hindistan'daki otomobil satışları ayrışıyor. Yılın ilk 2 ayında Çin'deki satışlarının yüzde 40'ın üzerinde artış kaydettiğini açıklayan Ford Motor Co. ve Hyundai Motor Co., iskontolu satışlar ve yeni değişkenler sunarak, otomobil pazarının Çin'in perakende satışları ve sanayi üretimindeki genel yavaşlamayı hasar almadan atlatmasına yardımcı oldu. Hindistan'da ise 2 otomobil üreticisi de satışlarının azaldığını açıkladı.

Rakamların Hindistan'ın hâlen küresel çaplı şeylerde çok az faaliyet gösterdiğini, ancak birçok şirket için Çin'in kilit pazarlardan biri olduğunu belirten Londra'daki Intelligence Automobile Asia'nın yönetici direktörü Ashvin Chotai, Hindistan ve Çin arasındaki tek benzerliğin "kalabalık nüfus" olduğunun altını çizdi.