Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Dallas Başkanı Richard Fisher, Amerikan hükümetinin finansal krizden bu yana gösterdiği büyük çabalara rapmen batmasına izin verilemeyecek kadar büyük bankaların kontrol altına alınmadığını söyledi.

Wall Street Journal gazetesinde Dallas Fed Araştırma Direktörü Harvey Rosenblaum ile bir makale kaleme Dallas Fed Başkanı, 12 büyük bankanın, Amerikan bankacılık sektöründeki toplam varlıkların yüzde 70'ine sahip olduğuna dikkat çekti.

Mevcut sistemin adaletli olmadığının aşikar olduğunu savunan ikili, bu durumun oyun alanını Wall Street'ten yana kaydırarak eşitsizliğe neden olduğunu ve finansal sistem ve ekonomiyi riske attığını söyledi.

Fisher bu duruma 3 çözüm yolu sunarak, seçenekleri şöyle sıraladı:

- Yalnızca geleneksel ticari bankalara özel mevduat sigortası ve Fed'in reeskont penceresine giriş

- Banka holdingleri şirketleri ve ana holding şirketlerinin tüm müşteri, kreditör ve taraflarının, bu şirketlerin yatırımlarını destekleyecek hiçbir hükümet garantisi olmadığını kabul ettiklerine dair bir anlaşmanın altına imza atmaları

- En büyük finansal holding şirketlerinin, tüm kurumsal birimlerinin, hızlı iflas işlemleri uygulanabilecek ve kurtarılabilecek birimlere ayrılacak şekilde yeniden yapılandırılması