Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İşlem hacimlerinin düşük seyretmesiyle ilaç üreticileri ve finansal şirketlerin değer kaybetmesi üzerine Çin Borsası 4 gününde de gerileyerek son 3 ayın en uzun süreli düşüş dönemine işaret etti.

Kangmei Pharmaceutical Co. yüzde 4.8 değer kaybederek sağlık sektörü göstergesini son 2 haftanın en düşük düzeyine çekti. China Life Insurance Co., yönetim kurulu başkanının bu yılki kazançlara dair açıklamaları üzerine işlemlerinin durdurulmasının ardından yeniden işleme başladığı ilk günde yüzde 2.7 düştü. Ping An Bank, China Securities Journal'ın banka regülatörünün, ürünlerini iyileştiremezlerse bankaların varlık yönetimde faaliyet göstermelerini durdurabileceğini söylemesinin ardından düşüşe geçen bankaları izledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 2,293.24 puana gerileyerek 3 günde kaydettiği yüzde 1.6'lık düşüşü genişletti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 2,567.81 puana indi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 15 altında seyretti. Çin'de haftasonu açıklanan sanayi üretimi verisi 2009'dan bu yana en zayıf yıl başlangıcına işaret ederken, perakende satışlar da yavaşladı.

Ekonomik toparlanmanın gücüne ilişkin endişelerin devam ettiğini belirten Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, yatırımcıların makroekonomik belirsizliklerin etkisiyle kâr realizasyonu için satışa geçtiğini söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Bloomberg China-US 55 Endeksi de dün yüzde 0.4 aşağıda kapandı. Çin Borsası'nda bugün kaydedilen kayıplar Şanghay Bileşik Endeksi'nin 2013'teki kazançlarını yüzde 1.1'e geriletti. Endeks 12 aylık tahmini kazançların 9.4 katından değerlenerek 5 yılın ortalaması olan 13.5 altında seyrediyor.