Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz stratejistleri, euronun 14 ayın zirvesinden hızlı bir düşüş göstermesine karşın, İtalya'da kurulacak yeni hükümetin, borç rkizi sırasonda para birliğinin devamını sağlayan kemer sıkma tedbirlerine devame deceği konusunda ikna olmuş durumda.

Bloomberg News'un anketine katılan 60 analistin tahminlerinin medyanına göre, İtalya'da 24-25 Şubat'ta yapılan seçimlerin dört yollu bir bağlantı ile sonuçlanması ile birlikte, 17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi için ikinci çeyrek tahminlerini 1.28 dolardan 1.32 dolara yükseltti. Bu yüzde 3.1'lik yukarı yönlü tahmin değişikliği, 10 gelişmiş ülke para birimi arasında, İsveç kronunun ardından ikinci en hızlı çıkışı işaret ediyor.

Traderlar euroyu dün, İtalya'da kemer sıkma karşıtı cephedeki daha önce üç kez başbakan olan Silvio Berlusconi ve eski komedyen Beppe Grillo'nun partilerinin Senato'da blok oluşturabilecek azınlık grubunu elde etmeleri ile birlikte, 1 Şubat'ta 1.3711 dolar ile gördüğü bu yılın zirvesinden 1.3046 dolar seviyesine düşürürken, döviz stratejistleri, borçlanma piyasalarına bakıyorlar. İtalya'nın borçlanma maliyetleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, sınırsız miktarda ülke tahvili alımı imkanının "etkili" bir araç olarak geçerliliğini koruduğunu kaydetmesinin ardından, 27 Şubat'ta gördüğü üç ayın zirvesinden düştü.

Singapur'da Barclays Plc stratejisti Nick Verdi, "Draghi'nin sınırsız tahvil alımı imkanı, bence, dış faktörlere karşı bir korumadan ziyade, her ülkenin kaderini kendi ellerine bırakıyor," dedi ve "Bu nedenle, sonraki hareketin ne olacağı asıl olarak İtalya'nın seçimi. Bu nedenle, euroda agresif satışlar gelmiyor" yorumunda bulundu.