Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'li 6 büyük ilaç şirketi geçtiğimiz yıl karlarını denizaşırı ülkelere taşıyarak 7.05 milyar dolar vergi ödemekten kurtuldular. Bloomberg veri tabanına göre 10 yıl önce yine aynı stratejiyi uygulayan ilaç şirketleri tasarruflarını yaklaşık ikiye katladılar.

Pfizer Inc. (PFE), Merck & Co. (MRK) ve  Johnson & Johnson (JNJ) gibi çok uluslu şirketler yıllardır patentlerini, markalarını ve iştiraklerini düşük vergili ya da vergi alınmayan ülkelere taşıyorlar. Başka birkaç sektör tıpkı ilaç sektöründe olduğu gibi para evlerine dönmediği müddetçe ürünlerin satışında ABD vergisinin kenarından geçiyorlar.

Varlıkları ve karlılığı denizaşırı ülkelere taşımak her ne kadar yasal olsa da bu durum değişebilir. Bu trend bir bölgede büyümeye devam ettikçe devlet gelirini artırmada umutsuzluğa kapıldığında bu strateji kanun yapıcıları sonlandırmaya itebilir.

Iowa Senatörü Charles Grassley konuyla ilgili "En doğru vergi reformu çeşidi şirketlerin karlılıklarını tekrar ABD'ye döndürerek yeni yatrıım ve istihdam yaratmayı sağlayabilendir. Yürürlükteki sistem ise şirketleri paralarını yurtdışında tutmaları konusunda teşvik ediyor." açıklamasında bulundu.