Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays Plc'nin ABD'deki biriminde hisse senedi strateji müdürü Barry Knapp, Amerikalıların, son 10 yılın konut balonunun patlaması ve hisse senedi fiyatlarındaki hızlı düşüşten önceki refah seviyesini yakalayabileceğini söyledi.

Fed'in geçen hafta açıkladığı verilere göre, hanehalkı varlıkları, geçen yılın sonu itibariyle, mortgage ve diğer borçlanma kağıtlarını 66.1 trilyon dolar geçti. Amerikalılar, S&P 500 Endeksi'nin yüzde 46 ve S&P/Case-Shiller konut fiyatları endeksinin yüzde 28 düştüğü, 2007'nin dördüncü çeyreği ile 2009 yılının ilk çeyreği arasındaki dönemde kaybettiği servetinin yüzde 92'sini geri aldı.

Knapp, 8 Mart'taki raporunda, "Bu yılın hisse senedi piyasası performansı ile birlikte, Amerikalılar kayıplarını geri almış olmalı," dedi. Dün itibariyle, S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 9.1 yükseldi ve 9 Ekim 2007'de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinin yalnızca yüzde 0.6 uzağında.

Fed istatistiklerine göre, 31 Aralık itibariyle, hisse senetleri hanehalkı varlıklarının yüzde 12'sini oluşturuyor. Hisse senedi fonları ve diğer cins yatırım fonları diğer yüzde 6.7'lik payı alıyor.

Knapp, raporunda, "Federal hükümet harcamalarını, açığını ve borcunu azaltma çabaları, en azından şimdilik, hisse senetlerinin daha da yükselmesine neden olabilir" dedi. Knapp, şirket karlarındaki büyümenin yavaşlaması ile birlikte, hisse senedi fiyatşarının yılın ilerleyen dönemlerinde düşmesini beklediğini belirtti. Knapp'ın yıl sonı S&P 500 tahmini 1,525 seviyesinde.