Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Yen önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri, küresel büyümeye ilişkin endişelerin olduğu bir ortamda, son yedi günde ilk kez değer kazandı. İngiliz sterlini dolar karşısında, İngiltere'de sanayi üretiminin Ocak ayında beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından,  2010 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.

Yen dolar karşısında New York saati ile 09:30'da yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu ve Japon para birimi 16 önemli paranın 11'i karşısında değer kazandı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 gerilerken, Stoxx Europe 600 Endeksi fazla değişmedi. Soya fasülyesi, ABD'de mahsüle talebin azalmakta olduğu yolundaki işaretlerle geriledi. Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 düşerek 1.4832 dolar seviyesine indi. İngiltere'de doğalgaz fiyatları son bir yılın zirvesine sıçradı.

Dow Jones Endeksi, dün beşinci gün üst üste rekor seviyeye ulaştıktan sonra bugün geri çekildi. Avrupa Birliği liderleri, 14-15 Mart'ta Brüksel'de, Güney Kıbrıs'ın kurtarılması konusunu görüşecek.

Frankfurt'ta Landesbank Hessen-Thueringen analisti Ralf Umlauf, "Dünya çapında ekonomik veriker konusunda biraz hayalkırıklığı var," dedi ve "Zayıf hisse senedi piyasaları ve İngiltere sanayi üretiminden gelen zayıf rakamları görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yen dolar karşısında, Japonya'da muhalefetten bir parlamenterin, partisinin teşvik yanlısı Kikuo Iwata'nın merkez bankası başkan yardımcılığı adaylığını kabul etmeyeceğini açıklamasının ardından teşvik tedbirlerinin artırılacağı beklentisinin azalması sonucu, yüzde 0.4 kadar yükselerek 95.94'e ulaştı ve dört günlük düşüşünü tersine çevirdi.  Avrupa ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.3 gevşeyerek 1.3010 dolara indi.

(15:50'de güncellendi)