Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

İspanya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) İtalya'daki siyasi kilitlenmeden dolayı ortaya çıkan volatiliteyi sınırlayacağını yolundaki iyimserlik ortamında, Hazine'nin bugünkü ihalesinde borçlanma ihalesinde faizlerin düşmesinin de desteği ile, yükselişini 10'ncu güne taşıdı.

İspanya tahvilleri, Ekonomi Bakanı Luis De Guindos'un dün, ekonominin yıl sonuna doğru topalrlanmaya başlamasını beklediğini söylemesinin ardından, Ağustos 2005'ten bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı. Almanya tahvilleri, İngiltere'de sanayi üretiminin beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaycağı endişelerinin artması ve buna bağlı olarak güvenli varlıkalra talebin yönelmesi sonucu yükselişini ikinci güne taşıdı. Fransa ve Avusturya tahvilleri de değer kazandı. AMB Eylül ayında, borç sorunu bulunan ülkelerin tahvillerinin, reformlar karşılığı, sınırsız miktarda alımının yapılacağını açıklamıştı.

Londra'da Credit Agricole Corporate & Investment Bank sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Orlando Green, "Avrupa Merkez Bankası'nın desteği var. Aksi halde, volatilite daha fazla olurdu," dedi ve "Aynı zamanda, politik düzlemde risk olayımız var ve ekonomik riske de sahibiz. Bu durum, Alman tahvillerine ve genel anlamda, çekirdek piyasalara destek sağlıyor" yorumunda bulundu.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 13:04'te yüzde 4.73'e indi. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 4.70'a kadar inerek Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Ocak 2023'te vadesi dolacak yüzde 5.4 faizli tahvillerin fiyatı 0.22 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 2.20 euro yükselerek 105.16'ya çıktı.

İspanya Hazinesi bugün 5.83 milyar euro tutarında altı ve 12 ay vadeli borçlanma kağıdı sattı ve 5.5 milyar euroluk maksimum borçlanma hedefinin üzerine çıktı. Hazine altı ay vadeli bonoları ortalama yüzde 0.794 faizle sattı. 12 Şubat'taki ihalede faiz yüzde 0.859 seviyesinde gerçekleşmişti. 12 ay vadelilerin satışında ise faiz yüzde 1.548'den yüzde 1.363'e indi.

Öte yandan, İspanya'da konut işlemleri Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.9 yükseldi.

(16:45'te güncellendi)