Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanyol borçlanma maliyetleri gerçekleştirilen bir tahvil ihalesinden sonra düşerken yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın İtalya'dan kaynaklanan piyasa volatilitesine müdahale ederek bir son vereceği ihtimalini fiyatladılar.

Madrid merkezli Bank of Spain tarafından yapılan açıklamaya göre İspanyol hazinesi 6 ve 12 ay vadeli 5.83 milyar euro (7.6 milyar dolar) değerinde tahvil satışı yaparak 5.5 milyar euroluk maksimum hedefini aştı. İspanya, altı aylık tahvilleri yüzde 0.794'ten satarken bu oran 12 Şubat'ta yüzde 0.859 olara gerçekleşmişti. 12 aylık tahvillerin faizleri ise yüzde 1.363 olarak gerçekleşti.

10 yıllık İspanya gösterge tahvilinin faiz oranı geçtiğimiz hafta 5 ve 10 yıllık tahvilleri son 2 yılın en düşük faizleriyle satmasının ardından Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, İtalya'da belirsizlikle sonuçlanan seçimlerden doğan kördüğümün Euro Bölgesi'nin toparlanmaya doğru ilerlediği yolda bir engel yaratacağı endişelerini reddetti.

Altı aylık tahvillere olan talep satılan oranın 3.22 katına eşit olurken, bu oran geçtiğimiz ay 2.88 olarak gerçekleşmişti.

Bu sabah saat 11:00'da Madrid'de gerçekleştirilen ihalenin ardından 10 yıllık İspanyol gösterge tahvillerinin faizi 5 baz puan geriledi ve son 2 yıldan daha uzun bir sürenin en zayıf seviyesine indi. Faizler AMB'nin müdahale etmeye başladığı Temmuz ayında yüzde 7.75'lere yükselmişti. Benzer Alman tahvilleriyle olan fark ise 322 baz puana indi.

İspanyol hazinesi önümüzdeki hafta tekrar piyasaya dönerek Mart 19 ve Mart 21'de 3 aylık ve 9 aylık tahviller satmayı planlıyor.