Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yıllıklandırılmış cari açığın son 26 ayın en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, 2013'te Orta Vadeli Program'da yer alan 60,7 milyar dolar cari açık tahmininin altında kalınacağını bildirdi.

Çağlayan, Ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini değerlendirerek, Ocak ayında cari açığın 5,6 milyar dolar olduğunu, geçen yıla göre yüzde 2 gerileme kaydedildiğini ifade etti.

Yıllıklandırılmış açığın 46,8 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, yıllıklandırılmış açıkta düşüşün sürdüğünü belirtti.

Çağlayan, yıllıklandırılmış cari açığın son 26 ayın en düşük seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, ''Gelecek aylardan itibaren bir dengelenme başlayacaktır. Bu yıl da OVP'de yer alan 60,7 milyar dolar cari açık tahmininin altında kalacağız'' ifadesini kullandı.

-''Cari açığın ateşi düşüyor''-

Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemi, üretim ve ihracatta katma değer artışı, daha fazla üretim ve ihracat ile cari açık sorununu orta vadede çözmek için çalıştıklarını vurgulayarak, hizmet gelirlerinde yapılan revizyonla daha iyi cari açık rakamları görüleceğini bildirdi.

Çağlayan, 2012 yılı hizmet ihracatının 44,2 milyar dolara revize edildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Bu revizyon ile cari açık 46,9 milyar dolara düştü. GSYİH'ye oran yüzde 6'nın altına inecek. Nisan başında göreceğiz. Ocak ayında cari açıkta yakalanan iyi performansın esas sebebi mal ve hizmet ihracatımızdaki artış. Ödemeler Dengesi verilerinin gösterdiği gibi, her ikisinde de iki basamaklı artışlar görüyoruz. Bu bize şunu gösteriyor. Daha sağlıklı bir ekonomi için, daha fazla üretim, daha yüksek katma değerli üretim yapmamız ve bunu yurtdışına satmamız gerekiyor. Bizim geleceğimiz, 500 milyar dolar mal ihracatı hedefimiz ancak bu yolla yakalanır. 2012'de cari açığın ateşi düştü ancak bunu tamamen bitirecek adımların sonuç vermesi için sabırla çalışıyoruz. Tüm çabamız, sürdürülebilir ve bizi 2023 hedeflerine taşıyacak bir hızla büyürken, ekonomimizdeki diğer dengeleri koruma yönünde.

Yeni teşvik sistemimiz, üretimimizi hem hacim hem de katma değer anlamında artırmayı amaçlıyor. Dünyanın en iddialı bu sistemi Türkiye için bir şans. Sanayicilerimiz, girişimcilerimiz bunu iyi değerlendirmeliler. 2012'de beklenenden iyi bir performans gösterdik. Şimdi sıra 2013 ve 2014'te. Türkiye yine ihracat ile, katma değer artışı ile büyümeye devam edecek, cari açığı orta vadede daha da aşağı çekecek. Bugün itibarıyla cari açığın ateşi düştü. Şimdi amaç bunu tamamen bitirmek. Türkiye olarak bunu başaracağız.''

AA