Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, gösterge endeks Standard & Poor’s 500'ü (S&P 500) tarihinin en yüksek seviyesine dokuz puan yaklaştıran yedi günlük rallinin ardından yoruldu ve satış ağırlıklı seyretti.

Apple Inc., IDC'nin şirketin tablet piyasasında pazar payını kaybedeceği tahmininde bulunmasının ardından yüzde 2.2 düştü. Citigroup Inc., bankaların borçlarının Bankacılık Denetleme'de Basel Komitesi tarafından incelemeye alınacağı spekülasyonu sonrası finans şirketlerine gelen satışlarla birlikte yüzde 1.4 değer kaybetti. ABD'nin en büyük depo klüp zinciri Costco Wholesale Corp., ikinci çeyrek karının yüzde 39 artmasının ardından yüzde 1.3 prim yaptı.

S&P 500 Endeksi önceki gün Ekim 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra dün yüzde 0.2 düşerek günü 1,552.48 puandan kapandı. Dow Jones Endeksi ise sekizinci günü de yükselişle kapatmayı başardı ve iki yılın en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı. Dow Endeksi 2.77 puan ya da yaklaşık yüzde 0.1 yükselerek 14,450.06 puandan kapandı. ABD Borsalarında, yükselen iki hisse karşılığı üç hisse değer kaybetti ve 5.8 milyar adet hisse el değiştirdi. Bu miktar üç aylık ortalamanın yüzde 8 altında.

Chicago'da RBC Global Asset Management (U.S.) Inc. ABD hisse senedi işlem müdürü Ryan Larson, "Son birkaç gündür üst üste tüm zamanların en yüksek seviyelerinin görülmesinin ardından, piyasa biraz yorulmuş görünüyor ve aslında yoruldu da," dedi ve "Fazla bir hareketlendiricinin olmaması ile birlikte, fazla hareketli bir son görmemek şaşırtıcı olmayacak. Diğer bir deyişle, merkez bankasının genişlemeci duruşu sürerse, düşüşler kısa ömürlü olacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de hisse senetleri, S&P 500 Endeksi'nin, beklenenden iyi çıkan şirket karları ve Fed'in parasal genişlemesinin desteği ile, 2009 yılında gördüğü dip seviyenin iki katı yükseliş gösterdiği 4 yıllık boğa piyasasında, 10 trilyondan daha fazla bir değeri yerine koydu. Dow Jones Endeksi ise, krizina rdından tüm zararlarını 65 ayda geri aldı. Bu, Internet balonundan sonra görülen toparlanamdan bir yıl daha hızlı bir süreyi işaret ediyor.