Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da muhalefetteki iki parti, Kikuo Iwata'nın Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına getirilmesini onaylayacaklarını açıkladı. Bu gelişme, Başbakan Shinzo Abe'nin merkez bankası için gösterdiği üç adayın onaylanma ihtimalini artırıyor.

Japonya Restorasyon Partisi (JRP) ve Sizin Partiniz, Hiroshi Nakaso'nun ikinci başkan yardımcılığı adaylığına karşı çıkacaklarını kaydetti. JRP, Haruhiko Kuroda'nın Japonya Merkez Bankası Başkanı olmasını destekleyeceklerini kaydederken Sizin Partiniz, buna muhalefet edeceğini belirtti. Ana muhalefet partisi olan Japonya'nın Demokrat Partisi (DPJ) Iwata'nın aleyhine oy vereceğini, ancak Kuroda ve Nakaso'yu destekleyeceğini açıkladı.

Abe, iktidardaki koalisyonun Parlamento'nun üst kanadında çoğunluğu sağlayamadığı için, yeni merkez bankası liderliği konusunda muhalefetin desteğine ihtiyaç duyuyor. 1990'lardan bu yana teşviklerin daha da genişletilmesinden yana tutum alan 70 yaşındaki Iwata'nın reddedilmesi, Japonya Merkez Bankası kurulunda, Kuroda'nın daha fazla genişleme için bastırması ile birlikte, ilave teşvikler için oy kullanacak üyelerin sayısını azaltabilir.

Bloomberg'in bugünkü gelişmelerden önce yaptığı ankete göre, DPJ'nin tutumuna bağlı olarak, durum ortada görünüyor.

Tokyo'da Daiwa SB Investments Ltd. şef stratejisti Soichiro Monji, "Piyasada, düzeltmeden ziyade, bir miktar konsolidasyon görüyoruz. Zira yatırımcılar hızlıkazançların ardından karlarını realize ediyor," dedi ve Eğer Iwata reddedilirse, muhtemelen hisse sentlerinin düştüğünü göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.