Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çinli emlak geliştirme şirketlerine gelen satışlar ve gösterge endeksi son 19 ayın zirvesine çıkaran üç haftalık rallinin çok hızlı olduğu yolundaki endişelerle birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Devlete ait China Resources Land Ltd., güney bölgesi kentlerinden Shenzhen'in, konut inşaat şriketlerinin yeni konut fiyatlarını yükseltemesini yasaklamasının ardından yüzde 3.3 değer kaybetti. Dünyanın en büyük kamera üreticisi Canon Inc., yendeki güçlenmenin Japon ihracatçı şirketlerinin denizaşırı kazançlarını olumsuz etkileyeceği beklentisi ile yüzde 2 geriledi. Avustralya'nın varlıklar bakımından en büyük bankası National Australia Bank Ltd., tüm yıl karının 2009'dan bu yana ilk kez düşmesinin ardından maliyetleri düşürmeye yönelik planlar açıklaması sonrası yüzde 1.7 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Tokyo saati ile 13:22'de 135.82 puana indi. Endekste, yükselen bir hisse karşılığı ikiden fazla hisse değer kaybetti. Gösterge endeks son üç haftada, ABD ve Çin ekonomilerden gelen toparlanma işaretleri ile birlikte, yüzde 2.1'lik ralli yaptı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, Çin hükümetinin 1 Mart'ta emlak işlemlerine son bir yılın en sert sıkılaştırmasını uygulamasının ardından, Temmuz ayından bu yana en hızlı aylık kaybını gerçekleştirmeye yönlendi.

Hong Kong'da RBC Investment Management (Asia) Ltd. Asya hisse senetleri müdürü Yoji Takeda, "Çin'in emlak piyasasında kısıtlamalar konusunda biraz abartılı olduğu yolunda küçük de olsa bir olasılık var," dedi ve Varlık balonu Çin için potansiyel bir sorun, ancak emlak fiyatlarını gerçekten düşürürlerse, bu ekonomi için de kötü" değerlendirmesinde bulundu.