Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, Nikkei 225 Endeksi'nin bu hafta Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, hisselerin çok hızlı yükseldiği endişelerine bağlı olarak, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Otomobil parçası üreticisi Alps Electric Co., Macquarie Securities Ltd.'nin hisse notunu düşürmesinin ardından yüzde 3.3 değer kaybetti. Kansai Electric Power Co., Kyodo News'ta, hükümetin bu yaz enerji tasarrufu konusuna yükleneceği yolunda çıkan bir haber sornası yüzde 4.5 geriledi. kamera üreticisi Nikon Corp., Nikkei'de, şirketin stokları azaltacağına ilişkin çıkan bir haber sonrası yüzde 3.9 değer kazandı. Kuzey Amerika'yı en büyük pazarı olarak gören oto üreticisi Nissan Motor Co., ABD'de yükseliş göstermesi beklenen perakende satışlar verisi öncesi yüzde 1 tırmandı.

Nikkei 225 Endeksi, 11 Mart'ta son dört buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, yüzde 0.4 düşerek, Tokyo saati ile 14:30'da 12,259.48 puana indi. Endeksin işlem hacmi, 30 günlük ortaamasının yüzde 27 altındaydı. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi yüzde 0.2 düşerek 1,033.62 puana indi. Endeksin 14 günlük RSI'ı (piyasa momentumunun göstergesi) 70 seviyesinin üzerinde. Bazı yatıtrımcılar bu seviyenin üzerindeki bir rakamın, hisselerin aşırı alım durumunda olduğunu işaret ettiğini düşünüyor.

Tokyo'da Daiwa SB Investments Ltd. şef stratejisti Soichiro Monji, "Piyasada, düzeltmeden ziyade, bir miktar konsolidasyon görüyoruz. Zira yatırımcılar, hızlı çıkışların ardından karlarını realize ediyor," dedi ve "ABD'de oldukça fazla beklenenden daha iyi çıkan veriler görüyoruz ve tüm bunlar temel bir toparlanmayı işaret ediyor" değerlendirmesinde bulunduç

Topix Endeksi, 14 Kasım'da seçimlere gidileceğinin açıklanmasından düne kadar geçen sürede, yeni hükümetin deflasyonla mücadelede daha fazlasını yapacağı beklentisi ile yüzde 43 yükseldi. Endeksteki şirketlerin toplam piyasa değerinin bu şirketlerin tahmini karlarının toplamına oranı, diğer bir deyişle endeksin fiyat-kazanç oranı 21.1 oldu. Bu oran Standard & Poor’s 500 (S&P 500) için 14 ve Stoxx Europe 600 için 12.7 seviyelerinde.