Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

ABD doları bugün açıklanan perakende satış verilerinin ülke ekonomisinde toparlanma olduğuna yönelik işaretlere bir yenisini daha eklemesiyle euro karşısında son 3 ayın zirvesine çıktı.

Euro, İtalya'nın borçlanma maliyetinin yükselmesi üzerine zayıfladı. Japon para birimi yen ise muhalefetin merkez bankası başkan yardımcılığı için Kikuo Iwata'nın aleyhine oy kullanacağını açıklamasıyla en çok işlem gören para birimleri karşısında yükseldi. Yeni Zellanda merkez bankasının ise bugün gerçekleştireceği politika toplantısında gösterge faiz oranını tüm zamanların en düşk seviyesinde tutması ve değiştirmemesi bekleniyor. Güney Afrika para birimi rand, dolar karşısında neredeyse son 4 yılın en düşük seviyesine indi.

Connecticut'ta bulunan RBS Securities Döviz stratejisti Brian Kim, "Pozitif verilere olumlu bir reaksiyon gerçekleşiyor ve bu da dolara yardımcı oluyor. Genel olarak daha iyi verilerin doları yükselttiğini gördük" yorumunu yaptı.

Dolar, euro karşısında yüzde 0.8 değer kazanarak New York saatiyle 10:20'de euro başına 1.2934 dolara yükseldi ve 10 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Yen karşısında ise yüzde 0.7'ye varan düşüşler yaşamasına rağmen toparlanarak yatay bir seviyeye döndü ve 96.09 yen oldu. Euro ise yüzde 0.8 düştü ve 124.29 yene geriledi.  

(17:30'da güncellendi)