Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de perakende satışlar güçlenen istihdam piyasası ve hanehalkının yükselen mali gücüyle Şubat ayında son 5 ayın en büyük tırmanışını gerçekleştirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamaya göre Ocak ayının rakamı yüzde 0.2'ye revize edilirken, Şubat ayı perakende satışları yüzde 1.1 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 0.5'lik artış yönünde gerçekleşti. Volatil kategoriler olarak değerlendirilen otomobil ve akaryakıt dışındaki satışlar yüzde 0.4 artış gösterdi.

İstihdam piyasasında yaşanan ilerleme güven duygusunu artırırken, yerel piyasada talep artışını da sağlayarak Costco Wholesale Corp. gibi firmaların satışlarında artışa yardımcı oluyor. Ayrıca bu yılın başında devreye giren yüzde 2'lik maaş vergisinin etkisinin de daha az hissedilmesini sağlıyor. Hanehalkı zenginliğine konut ve hisse fiyatlarının yaptığı katkı ise yüksek yakıt fiyatlarının olumsuz etkisini azaltıyor.

Detroit'te bulunan Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, "Tüketicilerin yüksek maaş vergileri ve yüksek akaryakıt fiyatlarına ayak uyduruyor olması pozitif bir gösterge. İnsanlar istihdamda yaşanan kazançlardan dolayı umutlanıyor" yorumunda bulundu.

Bloomberg anketine katılan 82 ekonomistin tahminleri yüzde 0.6'lık düşüş ve yüzde 1'lik artış arasında değişiklik gösterdi. Ocak ayı verisi ise yüzde 0.1'den yüzde 0.2'ye yukarı yönlü revize edildi.

Açıklanan veriler sonrasında euro, dolar karşısında değer kaybederken, 1.2975'e geriledi. Öte yandan Dolar Endeksi 82.60 ile 8 ayın zirvesine çıktı.

10 yıllık ABD tahvil faizleri yüzde 2.04'e tırmanırken, dolar Türk lirası karşısında da değer kazandı.