Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da parlamento alt meclisi Haruhiko Kuroda'nın Japonya Merkez Bankası (BOJ) başkanlığını onayladı ve böylelikle, Başbakan Shinzo Abe'nin daha fazla genişleme yanlısı bir merkez bankası liderliği oluşturma planının önündeki ilk engel kalkmış oldu.

İktdardaki koalisyon partilerinin çoğunlukta bulunduğu alt meclis bugün ayrıca Kikuo Iwata ve Hiroshi Nakaso'nun başkan yardımcılıklarını da onayladı.

Abe şimdi, yarın yapılacak oylamada, partisi Liberal Demokrat Parti'nin çoğunluğu elde edemediği parlamento üst meclisinin de adaylarını onaylamasına ihtiyaç duyuyor. Ana muhalefet partisi, 1990'lardan bu yana genişlemeci para politikası yanlısı Iwata'yı kabul etmeyeceğini duyururken, Kuroda'yı desteklediğini kaydetti. Iwata'nın onaylanmaması, BOJ kurulunun varlık alımlarına daha az destek olması anlamına geliyor.

Tokyo'da Royal Bank of Scotland Group Plc'nin bir birimi olan RBS Securities Japan Ltd.'nin şef faiz stratejisti  Akito Fukunaga, "İlk test sorunsuz aşıldı," dedi ve "Dikkatler şimdi üst mecliste. Eğer üç adayın tümü onaylanırsa, bu durum, daha hızlı parasal teşvik için zemin hazırlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Üç adayın tümünün de üst mecliste onaylanmasını bekleyen Fukunaga, Kuroda'nın BOJ'un 3-4 Nisan'daki programlı toplantısından önce acil bir kurul toplantısı isteyebileceğini sözlerine ekledi.

Daha küçük muhalefet partileri dün yaptıkları açıklamada, üst meclisteki oylamada Iwata'yı destekleyeceklerini duyurdular. Bu durum, parlamenterler parti kararlarına uyarlarsa, Iwata'nın onay için yeterli oyu alacağı anlamına geliyor.