Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Dallas Fed'in devletin bankalara yardımına sınır getirilmesi önerisi, JPMorgan Chase & Co. ve Bank of America Corp. gibi önemli Amerikan bankalarını, ABD bireysel ve ticari kredi birimlerini yarından daha fazla küçültmeye zorlayabilir.

Dallas Fed İcra Başkan Yardımcısı Harvey Rosenblum, planın, ABD'nin en büyük bankalarının tasarruf-sigorta bölümlerindeki varlıklarını yaklaşık 250 milyar dolarda sınırlayabileceğini ve yatırım bankacılığı birimlerinin geleneksel kredilerine duvar oluşturabileceğini söyledi. Rosenblum, bu sınıra, ABD'nin BDDK'sı olan Federal Deposit Insurance Corp.'a (FDIC) vergi mükelleflerinin fonlarını kullanmadan iflas etmiş bankaları katma imkanı tanımak için ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Rosenblum ve patronu Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, bankaların artık "batmak için çok büyük" olmadığına yönelik çabalara ilişkin memnuniyetsizliklerini yansıtan Demokrat ve Cumhuriyetçi politika yapıcılar korosuna katıldı. FDIC Başkan yardımcısı Thomas Hoenig, en büyük bankaların bölünmesi ve Demokrat Parti Ohio Senatörü Sherrod Brown'un büyüklüklerini sınırlaması çağrısında bulunmuştu.

Rosenblum, "Ticari bankacılık ve megabankaların kalan faaliyetleri arasına yüksek ve derin bir Çin Seddi çekerken, tasarruf-sigorta birimlerinin çabuk ve kapanabilmesi ve tasviye olabilecek büyükükte olmasına da ihtiyaç duyuyoruz," dedi ve "Ticari bankacılık zaten kendi başına bir risk" şeklinde görüş bildirdi.

Fisher, önerisinin ana hatlarını 16 Ocak'ta Washington'da yaptığı konuşmada vermişti. Fizher o konuşmasında hangi sınırın koyulacağından bahsetmedi. Fisher ve Rosenblum, Wall Street Journal'ın op-ed sayfasında bu hafta çıkan yazılarında, dolar miktarı olarak bir sınır koymaksızın, geleneksel bankacılık birimlerini "korumak için çok küçük" haline getirecek planlarını savundu.