Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de emlak geliştirme şirketlerindeki hızlı düşüş ve Güney Kore'nin faiz indiriminden kaçınması ile birlikte, düşünü dördüncü güne taşıdı ve son beş haftanın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönlendi.

Country Garden Holdings Co., China Securities Journal'da, konut alıcılarının incelenmesinin sıkılaştırılacağı yönünde çıkan bir haber sonrası, Hong Kong'daki işlemlerde, yüzde 4.3 düştü ve Çinli emlak şirketlerine gelen satışlara öncülük etti. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, 1 Şubat'ta başlayan kayıplarını yüzde 10'a genişletti. Hana Financial Group Inc., Seul'deki işlemlerde, son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Bank of the Philippine Islands, Manila'daki işlemlerde, yüzde 3.6 değer kaybetti ve ülke gösterge endeksi son üç ayın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 düşerek, Hong Kong saati ile 14:21'de 1,043.62 puana indi ve bu haftaki kaybını yüzde 2.1'e genişletti. Kore Merkez Bankası, dün işsizlik oranının Şubat ayında son bir yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösteren veriye karşın, gösterge faizi değiştirmedi. Çin'de Devlet Konseyi, lokal otoritelere geçen ay, gayrımenkul fiyatlarındaki "aşırı hızlı" yükselişleri durdurma talimatı vermişti.

Ho Chi Minh şehrinde ACB Securities Co. analisti Attila Vajda, "Kore'de faizlerin değiştirilmemesi, emlak kısıtlamalarına ilişkin konuşmalar ve Çin'de enflasyonist baskıalr piyasa için olumsuz," dedi ve "Ekonomik büyüme ve ilave teşvikler konusuna destek verecek haberlerin eksikliği ile birlikte, bazı ülkelerdeki enflasyonist baskılar, yatırımcıları endişelendiriyor," şeklinde görüş bildirdi.

Filipin Borsası Endeksi, değerlemelerin son dokuz yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 1.4 düştü ve Asya piyasaları arasıdna en fazla kaybettiren endeks oldu. Jakarta Bileşik Endeksi yüzde 1.3 ile 30 ağustos'tan bu yana en hızlı düşüşünü yaptı. Şanghay Bileşik Endeksi'nde işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 37 altındaydı. Hindistan'da Sensex Endeksi2ndeki işlem hacmi ise yüzde 30 yukarıdaydı. Hindistan hisse senetlerinin gösterge endeksi yüzde 0.6 yükseldi.