Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmiş ülke endeksleri arasında bu yıl en iyi performansı gösteren Japon 225 Endeksi, parlameto alt meclisinin Başbakan Shinzo Abe'nin merkez bankası liderliği için gösterdiği adayları onaylamasının ardından yükseldi.

 Mitsubishi Estate Co., bugün Japonya Merkez Bankası (BOJ) başkanlığına bir adım daha yaklaşan Haruhiko Kuroda'nın ilave parasal teşviklere gideceği beklentisi ile, gayrımenkul geliştirme şirketlerin hisselerine gelen alımlara öncülük etti. 2 milyar dolara kadar denizaşırı satınalma arayan çiftlik traktörü üreticisi Kubota Corp., satışların gelecek mali yılda rekor seviyeye yükseleceğini açıklamasının ardından yüzde 2.7 değer kazandı. Dünyanın ikinci en büyük kamera üreticisi Nikon Corp., Ji-Asia Research Ltd.'nin "al" tavsiyesi sonrası yüzde 4.2 prim yaptı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 ile 9 Eylül 2008'den bu yana en hızlı yükselişini göstererek, 12,381.9 puandan kapandı ve bu yılki kazancını yüzde 19'a genişletti. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi yüzde 0.7 yükselişle 1,038.17 puana çıktı. Endekste, düşen bir hisse karşılığı yaklaşık iki hisse değer kazandı.

Tokyo'da Resona Bank Ltd. şef fon yöneticisi Koji Toda, "Yatırımcılar, Kuroda'nın gelecek hafta göreve başlayacağı ve Nisan ayındaki programlı kurul toplantısından önce para politikasında güçlü bir gevşemeye başlayabileceği umudunu taşıyor," dedi ve "BOJ'un politikasında duyarlı hisse sentleri güçlü seyrediyor. Özellikle gayrımenkul hisseleri," şeklinde değerlendirmede bulundu.

İktidardaki koalisyonun çoğunlukta bulunduğu parlamento alt meclisi bugünkü oturumunda, Kuroda'nın merkez bankası başkanlığını ve Kikuo Iwata ve Hiroshi Nakaso'nun başkan yardımcılıklarını onayladı. Bu üç ismin adaylığı yarın, koalisyonun çoğunluğu elde edemediği parlamento üst meclisinde oylanacak.