Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ''Fitch'in, net bir şekilde tüketici kredilerini ortaya koyarak, bunu not indirimine bağlaması söz konusu olamaz, bir rating kuruluşu tüketici kredileri arttı diye böyle bir şey yapamaz'' dedi.

Özen, Fitch'in kredilerde hızlı büyümenin not değişikliğini tetikleyebileceği şeklindeki açıklamalarına ilişkin, bu konuda önlem alınacak seviyeye gelinmediğini ve önlem alınması konusunda çok mutabık olmadığını söyledi.
Merkez Bankası'nın bu durumu çok yakından takip ettiğini ve munzam karşılıklar konusundaki ayarlamalarıyla bunu çok rahat kontrol ettiğini belirten Özen, gerekirse BDDK'nın devreye girerek genel kredi karşılıklarını artırabileceğini söyledi.

''Munzam karşılıkların daha da artacağını bekliyorum'' diyen Özen, dolayısıyla Fitch'in net bir şekilde tüketici kredilerini ortaya koyarak, bunu not indirimine bağlamasının söz konusu olamayacağını, bir rating kuruluşunun tüketici kredileri arttı diye böyle bir şey yapamayacağını anlattı.
Özen, ''Bunun sonuçları itibariyle bir indirimi, not artışına bağlayabilir'' dedi.

-''Kısa vadeli sermaye akımları sürecek''

Kısa vadeli sermeye akımları hakkında konuşan Özen, kısa vadeli sermaye akımlarının kontrol edildiği sürece risk unsuru oluşturmadığına dikkati çekerek, ''Türkiye'ye sermaye girişlerinin bu yıl da devam edeceğini düşünüyorum. Bizim bölgeye gelecek paranın geçen sene aldığımız payın aynısı olabilir, hatta üstüne de çıkabiliriz'' dedi.

Özen, Türkiye'de hala dünya geneliyle kıyaslandığında yüksek faiz olduğuna işaret ederek, ''Sıkı maliye politikaları devam ettiği sürece Türkiye'ye para girişinin devam edeceğini düşünüyorum. Merkez Bankası'nın kurduğu bütün bu mekanizma, bunları kontrol altına almak ve sermaye giriş veya çıkış eğilimini azaltmak üzerine. Bu mekanizma işlediği sürece bir problem olacağını düşünmüyorum. Şu anda bu mekanizma işliyor'' diye konuştu.

Merkez Bankası'nın 26 marttaki Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin de değerlendirmede bulunan Özen, munzam karşılıklarda artış beklediğini belirterek, ''Faiz koridorunun alt ve üst bandında 25 baz puan indirim gelebilir'' yorumunu yaptı.

AA