Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın borçlanma maliyetleri, İtalya'daki kargaşa ortamına karşın, Euro Bölgesi'nin dördüncü büyüke konomisine yönelik yatırımcı güveninin sürmesi ile birlikte, bugün gerçekleştirilen olağandışı ihalede düştü.

Madrid merkezli Hazine, bugün toplam 803 milyon euroluk (1.04 milyar euro) üç uzun vadeli tahvil satışında bulundu. Ocak 2029 vadeli tahvilde faiz ortalama yüzde 5.224 seviyesinde gerçekleşti. 7 Şubat'ta yapılan önceki ihalede faiz yüzde yüzde 5.787 seviyesinde gerçekleşmişti. Temmuz 2040 vadeli tahvillerin satışında faiz, 13 Aralık'taki önceki ihaledeki seviyesi olan yüzde 5.893'ten yüzde 5.434'e indi. Temmuz 2041 vadeli kağıtların satışında ise faiz, 17 Ocak'taki ihaledeki seviyesi olan yüzde 5.696'dan yüzde 5.432'ye geriledi.  Bugün yalnızca piyasa yapıcılara yapılan bu satış için bir hedef belirlenmedi.

İspanya Hazinesi bu hafta başında, 10 yıl vadeli tahvillerin faizinin Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, daha önce programlanmamış sürpriz bir ihale yapacağını duyurmuştu. ülke tahvilleri dün Ağustos 2005'ten bu yana gerçekleştirdiği en uzun süreli çıkış dönemini sonlandırdı ve İtalya'da borçlanma maliyetleri, siyasi alandaki tıkanmanın ülke finansmanına zarar evrebileceği endişesi ile yükseldi.

Londra'da UBS AG faiz stratejisti Justin Knight, "Hazine'nin sürpriz ihaleye çıkması gerçeği, daha önce belirlenen alıcılardan daha fazla bir talebin gelmesini beklediklerini işaret ediyor," dedi ve "Emeklilik fonları ve sigorta şirketleri gibi, uzun vadeli yükümlülüklerini ekstra faiz getiri ile kapatmak isteyen yatırımclardan ilgi var gibi görünüyor," şeklinde değerlendirmede bulundu.