Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün yapılacak elektrik dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili, ''Artık bugün elektrik dağıtım hizmetleriyle alakalı son perde olmasını temenni ediyoruz'' dedi.

Yıldız, Başkent Elektrik Dağıtım AŞ Bölge Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantıda, Türkiye'nin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 6'sına karşılık gelen ve 7 ildeki hizmetleri içeren bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Bakan Yıldız, Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale ve Zonguldak'taki elektrik dağıtım hizmetlerini görüşeceklerini ifade etti.

Vatandaşa daha kaliteli, daha iyi hizmetin iletildiği bir ortam oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Yıldız, geçiş döneminde özelleşen dağıtım hizmetlerinin denetimi ve tavsiye süreçlerinin devam edeceğini belirtti. Bakan Yıldız, ''2015 yılının sonuna kadar bütün bu rejimin oluşmasını temenni ediyoruz ve bunu hedefliyoruz. Bugün en son kalan elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesiyle ilgili bir süreç içerisindeyiz. Türkiye'de bugünle birlikte 21 bölgenin elektrik dağıtımının özelleştirilmesi süreci tamamlanmış olacak'' diye konuştu.

Yıldız, vatandaşlara daha kaliteli, daha iyi bir hizmetin ulaşabilmesi açısından kamunun ve özel sektörün performansını dikkatle takip ettiklerini vurguladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de toplantı için Yıldız'a teşekkür etti.
Bu tür toplantılara ihtiyaç olduğunu dile getiren Şahin, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesinin ardından bölge milletvekillerine yerleşim yerlerinden bir takım sorunlar iletildiğini belirtti.

Bu sorunların biran önce çözümü konusunda ilgili firma temsilcilerine ulaşarak çözüm üretilmesini sağlamak gibi bir sorumlulukları olduğunu ifade eden Şahin, bu mekanizmanın da nasıl çalışacağının irdeleneceği, sorunlara nasıl çözüm bulunacağı konusunun değerlendirileceği toplantının çok yararlı sonuçlar doğuracağına olan inancını kaydetti.

-Sokak ve park aydınlatmaları-

Bakan Yıldız, Elektrik Piyasası Kanunu ve sokak aydınlatmaları konusundaki sorular üzerine, kanunun birçok kesimi ilgilendiren önemli bir kanun olduğunu söyledi.

Sokak aydınlatmalarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapıldığını anımsatan Yıldız, şöyle konuştu:

''Caddeler, sokaklar, kavşaklar, alt ve üst geçitlerin her birisi önceden Hazinece ödeniyordu. Genel bir talep, değerlendirme, belediyelerin de dekoratif aydınlatmalarıyla beraber, belli şartnamelere, belli enerji verimliliklerine, enerji tasarruflarına uyulmak kaydıyla park, bahçe aydınlatmalarını da Başbakanımızın talimatıyla bu kapsama aldık. Dolayısıyla hemen hemen bütün aydınlatmalar, otobanlar ve ören yerleriyle alakalı bir kısım yerler hariç şehir içinde bulunan aydınlatmaların hemen hemen tamamı bu genel kapsam içine alındı. Bu önemli bir değişiklik. İller Bankası paylarından kesilmek kaydıyla büyükşehir belediyelerimizin yüzde 10, ilçelerin de yüzde 5'lik payla buna iştirak etmesine karar verildi. Bunu iki katına çıkarmaya da Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Buradaki amacımız şu enerji tasarrufunu, enerji verimliliğini ve hangi sokakların, caddelerin nasıl aydınlatılacağına yerel yönetimlerle karar vereceğiz.''

Bu konuda vatandaşların zaman zaman şikayetleri olduğunu, bazı sokakların aydınlatılmadığı, güvenlikle ilgili bazı sıkıntıların oluştuğu gibi bilgiler iletildiğine işaret eden Yıldız, bu nedenle yerel yönetimlerle karar verilecek bir mekanizma oluşturduklarını, Türkiye'nin gelişen yanını aydınlatmayla destekleyeceklerini söyledi.

Bakan Yıldız, elektrik sayaçlarının bedellerinin vatandaşlarca ödenmesi uygulamasının 1 Ocak 2014'ten itibaren sona ereceğini, bu tarihten sonra bunun ilgili şirketler dolayısıyla genel yatırımlardan ödeneceğini bildirdi. Yıldız, bu konuda da vatandaşın lehine bir düzenlemeye gidildiğini belirtti.

-''Son perde olsun''-

Taner Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili sorular üzerine, ''Artık bugün elektrik dağıtım hizmetleriyle alakalı son perde olmasını temenni ediyoruz. 21 tane elektrik dağıtım hizmetinin tamamı bugün nihayete ermiş olacak'' dedi.

Özelleştirme sürecinde piyasanın liberalleşmesi daha rekabetçi ortamda bulunması açısından bu gelişmelerin önemli olduğuna işaret eden Yıldız, AB üyesi ülkelerin ulaştığı hedefin biraz daha üzerine ulaşma gayretinde olduklarını vurguladı.

Kayıp kaçakların azaltılmasıyla alakalı 2015 yılının sonuna kadar ciddi bir performans sergileneceğini anlatan Yıldız, şu anda 2 bölge ayrı tutulduğunda kayıp kaçak oranının yüzde 9,4, bunun ise AB ülkelerinin ortalamasından az olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, 2 bölgedeki problemlerin de çözülmesiyle Türkiye'nin istenen noktaya geleceğini belirtti.

-Şirketlere tavsiye-

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi konusunda ufak bir tavsiyesi olacağını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
''Özel şirketler lütfen tekliflerini verirken arkalarında durabilecekleri bir teklifi versinler. Biz kamu olarak çok yüksek teklif vermişsiniz veya düşük teklif vermişsiniz yorumunu yapamayız. Gerçekleşebilecek teklif bizim için iyi tekliftir. O açıdan dikkatli olacaklarını temenni ediyorum.''

Bakan Yıldız, Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesiyle ilgili soruya, ''Uluslararası ve Türkiye'deki yatırımcılara çok olumlu bir mesaj oldu. Teknik gerekçelerimizi sunmuştuk ve Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından, Sayın Başbakanımız tarafından bu kabul gördü. Bu süreçte İstanbul İGDAŞ hariç olmak üzere Türkiye'deki bütün doğalgaz dağıtımları da özelleşmiş oldu'' yanıtını verdi.