Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD hisse senetlerinde haftaya gerçekleşecek FED toplantısı öncesi ralli dün de sürdü. Dow Jones üst üste 10.gününde de yükselişini sürdürdü. Sabah saatlerinde Hindistan hisse senedi piyasalarının S&P’nin ülke kredi notuna ilişkin açıklamaları sonrası, bölge ülkelerinden negatif ayrıştığı görüldü. ABD hisse senedi piyasasında vade sonu olması nedeniyle, Wall St. Endekslerinin vadeli işlemlerinde hareketli bir gün beklentisi hâkim. Ayrıca öğleden sonra ABD TÜFE rakamları yakından izlenecek.

Yurtiçi tarafta ise İşsizlik rakamları ve Şubat ayı Bütçe gerçekleşmeleri ön plandaydı. Türkiye’de işsizlik Kasım ayındaki %9.4 seviyesinden Aralıkta %12.4’e yükseldi. Öte yandan Şubat ayında bütçe 1.4 milyar lira açık verdi.

Hazine ihaleleri öncesi gösterge tahvilde satış

Gösterge tahvilin dünkü valörlü işlemlerdeki ortalaması %5.83 olurken, bu sabaha %5.89 bileşik seviyesinden başlangıç yaptı. Haftaya gerçekleşecek 4 hazine ihalesi öncesi tahvil piyasasında dalgalanma sürüyor. Saat 12:17 itibariyle gösterge tahvil faizi %5.95 seviyesine yükseldi. Türkiye 10 yıllık tahvil faizi ise %7.12 seviyesinde.

İMKB’nin yükseliş trendi

Haftanın son işlem gününe yükselişle 82 541 puandan başlayan İMKB 100 endeksi, 1.seans kapanışına doğru %1.40 primli 83 135 seviyesindeydi. Bankacılık endeksinde kazançlar %2’ye yaklaşırken, Ulaştırma, Bilişim ve Tekstil endeksi dışındaki endeksler artıda.

TL’de değerlenme

Küresel piyasalardaki risk iştahıyla birlikte TL’nin Dolar’a karşı değer kazancı sonrası Dolar/TL sabah saatlerinde 1,8090’dan işlem görüyordu. Sepet kurda ise 2,0844 seviyesindeyiz. Dün, 1,2911 seviyesiyle son 3 ayın en düşük seviyesini gören Euro, İspanya’nın tahvil ihalesine gelen güçlü talep bir miktar destek buldu. Euro/Dolar paritesi saat 12:12’de 1.3065’ten işlem görüyordu. Öte yandan, Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel'de bütçe kısıntılarını gevşettiği zirvenin iknci günündeki görüşmeler de izleniyor.

BloombergHT Araştırma

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net