Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni Mart ayında beklenmedik bir düşüş kaydederek Aralık 2011 seviyesine gerilerken, harcamalarda bir soğuma yaşanabileceği sinyalini verdi.

Thomson Reuters/University of Michigan Tüketici Güven Endeksi Şubat ayında 77.6'dan Mart ayında 71.8'e geriledi. Bloomberg anketine katılan 67 ekonomistin tahmin medyanı 78 olarak gerçekleşti.

Öte yandan otomatik harcama kesintilerine yönelik endişelerin de ortaya çıkmaya başladığı belirtilirken, bu kesintilerin istihdam ve ekonomi üzerinde negatif bir etki bırakabileceği belirtiliyor. Kesintilerin ortaya çıkaracağı bu tür bir etki, rekor seviyelere yükselen hisse fiyatları, istihdamda yaşanan artış ve konut sektörünün şu ana kadar yarattığı iyimser havanın bozulmasına neden olabilir.

New York'ta bulunan High Frequency Economics şef ABD ekonomisti Jim O'Sullivan, "Güvende biraz kesinti kaynaklı düşüş vardı. Eksi tarafta kesinlikle mali daralma var ama artı tarafta gelişen istihdam piyasası var" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 70 ile 82.5 arasında değişiklik gösterdi. Endeks, Haziran 2009'da sona eren resesyonun boyunca 64.2 ortalaması tuttururken, 18 aylık durgunluğa giden 5 yıl boyunca 89 ortalamasını yakalamıştı.