Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi sektöründe istihdamın azalmasının kendisini üzdüğünü belirterek, ''Bu Türkiye'nin hayrına olmaz'' dedi.

Çağlayan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Odakule Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, Türkiye'de otomotiv sektörünün, sadece sektörel anlamda değil, her anlamda menfaatler farklı da olsa çeşitli kuruluşlarla birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini kaydetti.

Herkesin hedefinin, daha büyük ve gelişmiş Türkiye olduğunu belirten Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Biliyorsunuz, ben hep gaz taraftarıyım. Fren, balata sektöründe üretim yapanlar kusura bakmasın. Türkiye'de ana ve yan sanayiye fazlasıyla güveniyorum. Bunları size gaz vermek için söylemiyorum. Aralık ayı işsizlik rakamları morallerimizi bozmamakla beraber, işsizlik çift haneli rakama çıktı. Bir önceki yılın aynı ayına göre biraz daha artış var. Bu Türkiye'nin neden büyümesi gerektiğinin en önemli göstergelerinden biridir.''

Çağlayan, Türkiye'nin sanayileşmekten başka çaresinin olmadığını ifade ederek, ''Türkiye, daha fazla sanayileşme, yatırım, üretim, istihdamı, ihracatı sağlamak zorundadır. Sanayi sektöründeki istihdamın azalması beni üzüyor. Bu Türkiye'nin hayrına olmaz'' diye konuştu.

Bakan Çağlayan, bir sanayici olarak ekmeğini yediği, içinden geldiği sektörün dünyanın birçok ülkesindeki gibi hizmet ihracatı ağırlıklı bir yapıya sahip olamayacağını bilerek bunları ifade ettiğini belirterek, ''Sizlere sanayileşme konusunda destekleri sonuna kadar yapacağımızdan şüpheniz olmasın'' dedi.

Teşvik sisteminin Türkiye için bir devrim niteliğinde olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Hiçbir platformda 'cari açıktan korkmayalım, cari açığın finansman kalitesine bakın' şeklinde bir laf etmedim. 'Enerjiyi hariç tutarsanız bizim cari açığımız yok' diye laf da etmedim. Enerji bir realite'' diye konuştu.

Mevlana'nın, ''Ne olursan ol yine gel'' sözünü anımsatan Çağlayan, ''Biz bunu demeyeceğiz. Uluslararası ve Türkiye'deki yatırımlar konusunda seçici davranacağız. Sanayileşme, üretim, ihracat ve tüm sistemlerimizi yeni dönemin şartlarına uygun hale getirmemiz gerektiğine inandığımız için bunları yaptık'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin büyümesine rağmen geçen yıl cari açığın düşürüldüğünü anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Türkiye son 10 yılda ekonomisi büyüyen, gayri safi milli hasılasını 3,5 katına çıkartan ve çift haneli enflasyonu tek haneye getiren bir ülke oldu. 2012 yılında keşke bu kadar frene basılmasaydı. Keşke Türk sanayisinin tüm dünyadan ayrıştığı dönemde bu kadar fren yapmamış olsaydık. 2012 bu anlamda son derece önemli. 1 Nisan'da açıklanacak, birlikte göreceğiz ki yüzde 2,5 civarında bir büyüme olacak.''

Çağlayan, Türkiye'nin pazar çeşitlendirmesiyle ihracat yapan bir ülke konumuna geldiğini aktararak, ''Pazar çeşitlendirmesi yaparak ihracatımızı 42 milyar dolar artırdık. Otomotiv sektöründen çok şey bekliyoruz. Yerliliğimiz 56 dolardır. Bu bizim kaderimiz değil. Biz bunu rahatlıkla artırabiliriz'' diye konuştu.

AA