Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon ekonomisini desteklemeye ve büyümeyi desteklemeye çalışan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, bazı destekçilerinin karşı çıktığı Amerikan öncülüğündeki bölgesel ticari işbirliği  müzakerelerine dahil olacağını açıkladı.

"Dünya ekonomisinin üçte birine karşılık gelecek bir ekonomik bölgenin doğuşuna tanıklık ediyoruz" ifadeleriyle haberi açıklayan Abe, Japonya kendi içine kapanmayı sürdürürse, büyüme fırsatlarının da olmayacağını, şirketlerin ülkeden çıkacağını, insanların da Japonya'yı terk edeceğini söyledi.

Parlamentonun üst kanadı için seçimlere 4 ay kala Abe'nin kararı, gelenksel olarak Liberal Demokrat Parti'ye destek vermiş olan çiftçileri uzaklaştırma riskini ortaya çıkarıyor. Abe, Japonya'nın uluslararası rekabetliliğinin desteklenmesine yardımcı olmak için kuralları azaltmaya çalışıyor. Ticari işbirliği, Nissan Motor Co. gibi şirketlerin, ABD ile serbest ticaret anlaşması olan Güney Koreli rakipleri ile rekabet etmesine de yardımcı olabilir.

Abe'nin bu görüşmeleri yapısal Japonya'daki yapısal reformları destelemek için kullanmak istediğini belirten Tokyo'daki Temple Üniversitesi'nin Asya Çalışmaları Direktörü Jeff Jingston, ancak hamlenin güçlü çıkar gruplarına uzanmasından ötürü riskli olduğuna dikkat çekti. Kingston, "Ama yüzde 70 destek oranından ötürü bu işi halledebilir" dedi.