KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Güney Kıbrıs'ta banka mevduatlarına daha önce görülmeyen bir vergi getirilmesinin, Euro Bölgesi'nde krizin derinleşebileceği ve bunun da talep görünümünü olumsuz etkileyeceği endişesi ile son dört ayın en düşük seviyesine indi. Aluminyum, nikel, kalay, kurşun ve çinko da düştü.

Üç ay vadeli bakır kontratları, yüzde 2.7 düşerek ton başına 7,545.75 dolara kadar indi ve 9 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Daha sonra bir miktar toparlanan bakır, Tokyo saati ile 15:56'da ton başına 7,593.75 dolara geldi.

Güney Kıbrıs lideri Nicos Anastasiades, Euro bölgesi maliye bakanları ile anlaşmaya varılan kurtarma paketinin bir parçası olarak, banka mevuatlarına getirilen vergi ile 5.8 milyar euro (7.5 milyar dolar) sağlama konusunda kanun yapıcıları ikna etmeye çalışıyor. Anastasiades, bu verginin oylamasını, ikna için vakit kazanmak amacıyla bir gün erteleyerek bugüne aldı. Barclays'a göre, Avrupa bakır talebinin yüzde 18'ini oluşturuyor.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Kıbrıs bugün tüm piyasalardaki hareketlerin temel nedei ve dolarda güçlenmeye yol açarken, sanayi metallerinin değer kaybetmesine neden oluyor," dedi ve geçen hafta ABD'de açıklanan Tüketici Güvenindeki beklenmedik düşüşün ve stoklardaki artışların da bakır fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu sözlerine ekledi.

ABD'de Cuma günü açıklanan Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi Mart ayında 71.8 ile Aralık 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi. Bu veri Şubat ayında 77.6 seviyesindeydi. Bloomberg News'un anketine katılan 67 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 78 seviyesinde çıkması bekleniyordu. ABD, Londra ve Şanghay piyasaları tarafından takip edilen bakır stoklarının toplamı, 15 Mart'ta, 2003'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Temmuz vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 3.4 düşerek ton başına 55,190 yuana inerken, Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 2.5 kaybederek pound başına 3.4335 dolara indi.

Advertisement