Avrupa hisseleri sert düştü
Avrupa hisse senetleri, Kıbrıs konusundaki gelişmelerin kriz endişelerini artırmasından olumsuz etkileniyor (16:35'te güncellendi)
(16:35'te güncellendi)
Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Güney Kıbrıs'ı banka mevduatlarına vergi uygulamaya zorlamasının, bölgede krizin yeniden başlayacağı endişelerini güçlendirmesi sonrası, düşüşünü ikinci güne taşıdı.
İtalya'nın en büyük bankası UniCredit SpA, bankaların Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki 19 sektör arasında en kötü performans gösteren grup olmasına öncülük etti. Ericsson AB, STMicroelectronics NV ile, kar etmeyen chip üretimindeki ortaklığını sonlandırmasının ardından son iki ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Eurasian Natural Resources Corp., metal fiyatlarının Londra'da düşmesinin ardından, emtia üreticileri arasında en hızlı düşüşü gösteren hisse oldu.
Stoxx Europe 600 Endeksi, güniçinde yüzde 1.2 düşmesinin ardından biraz toparlandı ve yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 10:50'de 296.04 puana geldi. Avrupa hisseleri, ABD tarım dışı istihdam ve Çin'de ihracat verilerinin küresel ekonomik toparlanmay ailişkin güveni güçlendirmesi ve merkez bankalarının teşvik tedbirlerine devam etmesinin desteği ile, bu yıl halen yüzde 5.9 yükselmiş durumda. Güney Kıbrıs ve Yunanistan hisse senedi borsaları bugün tatil nedeniyle kapalı.
Paris'te Banque Palatine SA fon yöneticisi Matthieu Giuliani, "Kıbrıs'ta banka hesaplarına vergi bir emsal yaratıyor ve bugün bir miktar korkutucu," dedi ve "Kısa vadede, piyasayı olumsuz etkiliyor. Ancak bu Kıbrıs'a özel bir durum. Almanya ve Avrupa Birliği'nin böyle bir şeyi İspanya ya da İtalya'ya uygulayacağını sanmıyorum. Aksi halde bankacılık sisteminde panik çıkar" değerlendirmesinde bulundu.
Güney Kıbrıs 17 üyeli euro Bölgesi ekonomisinin yalnızca yüzde yarımdan daha azını oluşturuyor. Ancak banka hesaplarına akın edilmesi, 2009 yılında Yunanistan'da başlayan mali krizin yeniden ortaya çıkma riskini barındırıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, mevduata verginin banka kreditörleri için Avrupa çapında desteği sınırladığını ve politika yapıcıların ülke temerrütlerinden kaçınmak için finans piyasalarını bozma riski getireceklerini kaydetti.
Stoxx Europe 600 Endeksi'nde el değiştiren hisse adedi, bu rapor yazıldığı sırada, son 30 günün ortalamasının yüzde 21 üzerindeydi. Euro Bölgesi'nde beklenen volatiliteyi ölçen VStoxx Endeksi bugün yüzde 28 ile Ağustos 2011'den bu yana en hızlı artışını gösterdi.
Piyasaları açık olan 18 Batı Avrupa ülkesinin tümünde ulusal endeksler aşağı yönde hareket etti. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.8, Fransa'ca CAC 40 Endeksi yüzde 1.3 ve Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.1 kaybetti.
(16:35'te güncellendi)