KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvilleri, daha önce örneği görülmemiş bir biçimde Güney Kıbrıs banka mevduatlarına uygulanan verginin bölgedeki borç krizi endişelerini tekrardan alevlemesi üzerine yükselerek, 10 yıllık tahvil faizlerini tekrar yüzde 2'nin altına itti.

10 yıllık tahvil faizleri, Euro Bölgesi maliye liderlerinin Güney Kıbrıs bankalarında bulunan mevduatlara 10 milyar euroluk kurtarma paketinin maliyetini düşürmek amacıyla uyguladığı vergi kararı üzerine son 3 haftanın en sert düşüşünü yaşadı. Yatırımcılar tarafından Fed politika yapıcıları yarın başlayacak olan 2 günlük toplantılarında rekor teşvik programına devam edeceği söyleniyor.

New York'ta bulunan Mitsubishi UFJ Securities USA kıdemli ABD tahvil traderı Thomas Roth, "Her şey Kıbrıs ile ilgili. Fed, varlık alımlarında yola devam edecek. Bu son gelişme, dış piyasalarda risk olduğuna yönelik açıklamalarını doğruluyor. Bugün risksiz işlemler yapılacak" yorumunu yaptı.

10 yıllık ABD hazine tahvil faizleri New York saatiyle 08:49'da 4 baz puan gerileyerek yüzde 1.95'e indi. Şubat 2023 vadeli yüzde 2'lik tahvil 11/32 artışla 100 14/32 oldu. Faizler 9 baz puana varan düşüşler gerçekleştirirken, 25 Şubat'tan bu yana en sert düşüşü kaydettiler.

Gösterge faiz 14 Mart'a kadar geçen 5 gün boyunca sürekli yüzde 2'nin üzerinde kapanmıştı.

ABD hazine tahvilleri bu yıl genelinde yüzde 0.9 kayıp yaşarken, 2012 yılının ilk 3 ayından bu yana en büyük çeyrek dönemlik düşüşü gerçekleştirdi. Standard & Poor's 500 Endeksi ise 31 Aralık'tan bu yana yüzde 10 getiri sağladı.

Advertisement