Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Topix Endeksi'nin, dünkü düşüşün aşırı olduğu spekülasyonu üzerine 10 ayın en sert düşüşünden geri sıçramasıyla Tokyo Borsası yükseldi. İhracatçı ve kargo şirketleri, yendeki zayıflamanın ardından tırmandı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.9 yükseldi. Japonya'nın en büyük 3. kargo şirketi Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. yüzde 3.7 değerlenerek dünkü yüzde 4.8 oranındaki kazançlarını azaltttı. Daiei Inc., dün yüzde 34 sıçramasının ardından bugün yüzde 7.3 geriledi.

Topix Endeksi dün Güney Kıbrıs'ın kurtarma kredisi karşılığında talep edilen mevduat vergisi şartının ortaya çıkardığı endişelerin etkisiyle Mayıs'tan bu yana en sert düşüşü kaydetmesinin ardından bugün  yüzde 1.6 kazançla 1,044.23 puana çıktı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.9 artışla 12,451.07 puana yükseldi. Haruhiko Kuroda'nın Japonya Merkez Bankası'nın başına geçmeye hazırlanmasıyla Tokyo Borsası'ndaki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 35 altında seyretti.

piyasalarda dün Güney Kıbrıs'taki anlaşmadan kaynaklanan genel bir panik ortamanın olduğunu, ancak yeniden değerlendirmenin ardından piyasanın bunun özel bir durum olduğunu algılamaya başladığını söyleyen AMP Capital Investors Ltd.'ın dinamik varlık dağıtımı müdürü Nader Naeimi, BOJ'daki liderlik değişiminin kısa vadeli olarak hisselerde fiyatlanmış olduğunu, ancak deflasyonu sonlandırma çabaları hız kazanırsa hisselerin daha da yükseleceğini öngördü.