Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizine dair endişelerin gevşemesi ve son 3 ayın en düşük değerlemelerinin yatırımcıları cezbetmesiyle gelişen piyasalar endeksi 6 gün süren kayıp dönemini sonlandırdı. Gelişen piyasa paraları güçlendi; Tayland bahtı 16 yılın zirvesine tırmandı.

Satışlarının en az yüzde 17'sini Avrupa'da gerçekleştiren Samsung Electronics Co. dün yüzde 2.4 değer kaybetmesinin ardından bugün son 1 ayın en büyük sıçramasını kaydetti. Haier Electronics Group Co., kârlarının artmasıyla yüzde 4.6 yükseldi. Güney Kore wonu son 5 yılın en uzun süreli kayıp dönemini sonlandırırken, Malezya ringgiti de dolar karşısında güçlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yzüde 0.3 kazançla 1,033.59 puana çıkarak yüzde 3.4 düşüşle sonunçlanan 6 gün süren kayıp dönemine ara verdi. Endeks 12 aylık tahmini kârların 10.5 katından fiyatlanarak 7 Aralık'tan bu yana en düşük düzeyine işaret etti. Euro Bölgesi maliye bakanları Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi şartlarında esneklik sinyali vererek, küçük tasarrufçuların mevduat vergisinden muaf tutulabileceğine işaret etti.

Güney Kıbrıs'taki sorunun insanların düşündüğü kadar büyük olmadığını söyleyen PT CIMB Principal Asset Management'ın fon yöneticilerinden Fadlul Imansyah, piyasanın hâlen likiditeye göre hareket ettiğini belirtti.

Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.6 kazançla 28 Şubat'tan bu yana en büyük sıçramasını yaptı. Tayvan'ın Taiex Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Taiex ve Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın yüzde 28 altındaydı. Malezya Borsası'ndaki işlem hacmi yüzde 18 yukarıda seyretti.