Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kıbrıs'tan kurtarma paketi karşılığında talep ettikleri mevduat vergisinin eleştirilerle karşılaşmasının ardından Euro Bölgesi maliye bakanlarının şartların gevşetilmesini değerlendirmesiyle, vergi şartının onaylanması daha da belirsiz hâle geldi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Hükümet sözcülerinden biri, Başkan Nicos Anastasiades'in, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e dün mevduat vergisi şartını parlamentodan geçiremeyebileceği uyarısında bulunduğunu aktardı. Bu arada Euro Bölgesi maliye bakanları Güney Kıbrıs'tan talep ettikleri 5.8 milyar euroluk katkı payını korurken, ülkeye küçük ölçekli tasarrufçuları vergiden muaf tutması çağrısında bulundu.

"Henüz B planlarına kafa yormuyorum" ifadeleriyle öne çıkan Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, şimdilik A planı üzerinde çalıştıklarını, herkesin de bu çerçevede sorumluluklarını belirlemesinin gerektiğini vurguladı.

Yasakoyucuların kurtarma paketi şartlarının  onayının erteleyebileceği spekülasyonlarının etkisiyle Güney Kıbrıs'taki bankalar ve Borsa 21 Mart'a kadar kapalı olacak. Brüksel'in Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketini onaylamasının ardından banka ATM'lerine koşan Güney Kıbrıslılar'ın işlemlerinin engellendiğini farketmesi öfkeye neden oldu.

Eurogrup ilk başta 100,000 euronun altındaki mevduat sahiplerinin yüzde 6.75, üzerindekilerin ise yüzde 9.9 vergi ödemesini öngören taslaktan geri adım atarak, mevduat vergisinin daha "progresif" olması gerektiğine karar verdi.

Kurtarma paketi şartlarının açıklanmasının ardından her şeyin birbirine karıştığını dile getiren Moscovici, karmaşanın sonlanmasının ardından kararı yeniden değerlendirdiklerini söyledi.

Dolar karşısında dün yüzde 0.9 değer kaybeden euro bugün büyük bir değişiklik kaydetmedi ve Frankfurt saati ile 10:50'de 1.2930'dan işlem gördü. Avrupa borsaları 3. gününde de düşüş kaydederken, İspanyol tahvillerinin getirisi tırmandı.