Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya ekonomileri emlak piyasasında birbirleriyle çelişen bir görünüm ortaya koyuyor. Çin, Singapur ve Hong Kong emlak piyasasını soğutmaya çalışırken, Güney Kore'de 2006'dan bu yana en düşük düzeylerine gerileyen konut satışları, ülkenin başkanı Park Geun Hye'nin piyasayı desteklemesinin aciliyetini artırıyor.

Güney Kore Bayındırlık Bakanlığı'nın verilerine göre konut satışları Şubat'ta yüzde 14 düşüşle 47,288'e gerileyerek, Mart 2008'den bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Güney Kore'nin Asyalı komşuları sermaye akışı ve artan gelirlerle tırmanan konut fiyatlarıyla boğuşurken, Güney Kore'de artan hanehalkı borçları, mortgage kredilerini kısıtlıyor. Park yönetimi 25 Şubat'ta görevine resmi olarak başlamasının ardından yarın ilk bakanlar kurulu toplantısını yapacak. HSBC Holdings Plc, mali teşviğin gerektiğini söylüyor.

Talebin düştüğünü ve canlanmasının da güç göründüğünü söyleyen HSBC ekonomistlerinden Ronald Man, emlak piyasasını yeniden hayata döndürmek için gelirlerin daha hızlı artmasının gerektiğini söyledi.

Yonhap Haber Ajansı, hükümetin 26 Mart'ta 10 trilyon wonluk ek bütçe çıkaracağını söyledi.