KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

ABD ve Avrupa hisse senetleri, Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasına ilişkin seçeneklere ağırlık verecek olan Avrupa'daki politika toplantıları öncesi son dört günde ilk kez yükselirken, emtia grubu yukarı yönde hareket etti ve euro güçlendi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 10:59'da yüzde 0.5 yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Euro 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı ve İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dokuz baz puan düşüşle yüzde 4.63'e indi. Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 1.5138 dolara çıktı. On yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 1.93'e ulaştı ve dünkü son iki haftanın en düşük seviyesinden yukarı yönde hareket etti. Brent petrolü yüzde 0.7 ve bakır yüzde 0.8'lik kazançlar sağladı.

Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden, 17 Euro Bölgesi maliye bakanına, dün banka tasarruflarına vergi uygulanmasına ilişkin planın reddedilmesinden sonra, Güney Kıbrıs için yeni bir kurtarma paketi hazırlamak üzere, "mümkün olduğunca kısa bir sürede" biraraya gelme çağrısında bulundu. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, muhalefetin ekonominin beş yılda üçüncü kez resesyona düşme riski olan ekonomiyi destekleme çağrılarının bulunduğu ortamda, bugün parlamentoya yıllık bütçeyi sundu. Analistler, Fed'in bugünkü politika toplantısında, ekonomiyi desteklemek için teşviklere en azından dördüncü çeyreğe kadar devam edeceğini işaret etmesini bekliyorlar.

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock Inc.'nin CEO'su Laurence D. Fink, Hong Kong'da bugün Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Kıbrıs'ın Avrupa üzerinde biraz sembolik etkisi var, ancak gerçekten önemli bir ekonomik sorun değil," dedi ve "Bu gelişme bize Avrupa'nın kırılganlığını hatırlatıyor. Bu gelişme, Avrupa'nın düzelmesinin birkaç yıl alacağını bize hatırlatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

(17:30'da güncellendi)

Advertisement