Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nobelli Paul Krugman'ın ardından İngilize Financial Times gazetesinin köşe yazarlarından Avrupa ekonomisti Wolfgang Munchau da Güney Kıbrıs'taki mevduat vergisi şartının Euro Bölgesi'nde bankalara akın edilmesine yol açabileceğini dile getirdi. Munchau, Güney Kıbrıslı bankalardaki mevduatlara vergi şartı getirmeye çalışarak Euro Bölgesi'nin fiili olarak "mevduat sigortası garantisinde" temerrüte düştüğünü belirtti.

İngiliz Financial Times gazetesindeki köşesinde Güney Kıbrıs'ın kurtarma anlaşmasının siyasi sistem üzerindeki uzun süreli etkisinin çok büyük olacağını yazan Munchau, "Eğer biri güney Avrupa'daki isyan modunu beslemek isteseydi, aynen böyle yapardı" dedi ve kurtarma paketinin kısa vadeli etkisinin yalnızca Güney Kıbrıs'ta değil Avrupa genelinde bir "banka akını" olacağına dikkat çekti.

Munchau, mevduat sigortası dahilinde olmayan 100,000 euronun üzerindeki mevduatlardaki vergiyi ise destekliyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının Güney Kıbrıs'taki ufak hesapların ardına düştüğünü duyduğunda inanamadığını yazan Munchau, Avrupa'nın 17 milyar euroluk bir kurtarma paketinde anlaşamadığını, bu nedenle de varlık vergisini seçtiğini belirtti.

Munchau, 100,000 euronun altındaki mevduat sahiplerini güvence altına alamazsa Kıbrıslılar'ın parasını çekmek üzere bankalara koşmasının mantıklı bir hareket olacağını söyleyerek, "Hatta tüm Güney Avrupalı'ların aynı şekilde paralarını çekmesi de mantıklı" dedi.