Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de üretim ve siparişlerdeki sıçramanın desteğiyle bu ay beklenenden daha hızlı büyüyerek, ülkenin yeni başbakanı Li Keqiang'ın toparlanmayı korumasına yardımcı oldu.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in Çim Öncü İmalat Endeksi Mart'ta 51.7 puan oldu ve Şubat'taki 50.4 puan seviyesinin üzerine işaret etti.

İmalat PMI verisi, fabrikalardaki üretim ve perakende satışların son 2 ayda beklenenden ağır ilerleme kaydederek 2009'dan bu yana en zayıf yılbaşlangıcına işaret etmesinin ardından ortaya çıkan sıçramanın hız kaybettiği endişelerini gevşetebilir. Çin Ticaret Bakanlığı'nın 19 Mart'ta açıkladığı verilere göre Çin'in doğrudan yabancı yatırımları 9 aydır ilk kez Şubat'ta yükselerek güvenin arttığının sinyalini verdi.

Büyümedeki  toparlanmanın, güçlü olmasa da bitmediğini belirten Societe Generale SA'nın Çin ekonomisti Yao Wei, "Artık Şubat'ta verinin tatil sezonunun bir sonucu olduğunu biliyoruz" dedi.

Bloomberg anketine katılan 11 analistin beklentisi öncü imalat PMI verisinin 50.8 puan olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Şanghay Bileşik Endeksi erken saatlerde kaydettiği kayıpları telafi ederek yüzde 0.3 yükseldi ve 3. gününü de artıya kapamaya hazırlandı.

HSBC ve Markit nihai imalat PMI verisini 1 Nisan'da açıklayacak.