Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:40'ta güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, PetroChina Co.'nun karının tahminlerin altında kalması ve Tayland'da Borsanın marj yükümlülüklerini yükseltebileceğini açıklamasının gösterge endeks SET'in Ekim 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesine neden olmasının ardından son üç ayın en düşük seviyesine indi.

Çin'in en büyük enerji üreticisi PetroChina, net karının yüzde 13 düşmesinin ardından, Hong Kong'daki işlemlerde, son üç ayın en düşük seviyesine indi. Tayland'da Thai Endeksi Kasım 2008'den bu yana en hızlı haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. OAO TNK-BP, OAO Rosneft'in, ana şirketin 55 milyar dolarlık birleşme işleminin ardından, TNK-BP'nin azınlık hisselerini satın almayacağını duyurması sonrası rekor seviyeye geriledi. Brezilya'da Bovespa Endeksi konut yapım şirketlerindeki sıçramanın desteği ile, Kasım ayından bu yana en düşük seviyesinden yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 düşerek, New York saati ile 10:22'de 1,016.22 puana indi. Gösterge endeks bu hafta yüzde 2.5 geriledi ve Mayıs ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını gerçekleştirmeye yönlendi. Bu yıl çeyrek dönem finansallarını açıklayan MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi şirketlerinin yüzde 60'ı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, analistlerin tahminlerinden daha kötü kar açıkladı. Hisse senetleri bu hafta, Güney Kıbrıs'ın bankacılık sistemini çökmekten kurtarmakta zorlanması ve Avrupa'da imalat sanayi göstergelerinin beklenenden kötü çıkmasının etkisi ile değer kaybetti.

Mumbai'de Mirae Asset Global Investments (India) Pvt. şef yatırım yetkilisi Gopal Agrawal, "Piyasalar son dönemde, Kıbrıs sorunlarından dolayı, yatırımcıların belirsizlikten hoşlanmamaları ile birlikte, gevşedi," dedi ve "Asya gelişen piyasalarında şirket karları, maliyet enflasyonu ve faizlerden baskı görüyor," şeklinde görüş bildirdi.

(17:40'ta güncellendi)