Advertisement
HABERLER ABONE OL

TL’nin sepete karşı değer kaybetmesinden dolayı, Merkez Bankası’nın faiz indirmek adına bu ayı pas geçmesi bekleniyor. Zorunlu karşılıklarda genel olarak artış beklentisi var ancak kuruma gore miktar bazında farklılıklar mevcut. Fon girişlerinin hız kaybetmesi, TL’nin değer kaybetmesi, reel efektif kur’un 120’nin altında olması sebeplerinden dolayı Merkez Bankası’nda bu ay faiz indirimi beklemeyen ekonomist ve analistler çoğunlukta. Ancak Garanti Yatırım’a gore faiz koridorun hem alt hemde üst bandında 25 baz puan indirim olası. Ayrıca kurum bu ay faiz indirimi pas geçilse dahi önümüzdeki 3 ay vadede % 4.5-% 8.5 bandındaki koridorun % 4-% 8’e indirilmesine dair öngörüsünü koruyor.

Politika faizini ve gecelik borçlanma cephesinde indirim beklenmemesinin sebebi, Avrupa kaynaklı risklerin hala masada olması. Avrupa’da riskin yönü G Kıbrıs'tan İtalya’ya geçti. İtalya’daki hükümet kurma çabaları piyasaları baskılıyor. Avrupa kaynaklı riskler TL’ye de değer kaybı olarak yansıyor. TL’nin değer kaybetmesinde sadece Avrupa kaynaklı riskler değil fon girişlerinin hız kaybetmesi de etkili.

Koridorun üst bandında indirime gitmemesi ve zorunlu karşılıklarda artış beklenmesinin sebebi ise, kredi artış hızının % 20’lere yaklaşması. Toplam kredilerde yıllık artış %19.2, bir önceki rakam ise % 18.8 idi. Net kredi kullanımının değişimine bakıldığında ise son 1 aydır artıda ve hızlanmanın belirginleştiği görülüyor. Önceki yıllarla karşılaştırıldığında, 2007-2011 ve 2012 ortalamaları karşılaştırıldığında, bu yılın ilk çeyreğindeki tüketici kredilerinde diğerlerin aksine belirgin bir hızlanma söz konusu.

Analistlere gore bu 2012 sonunda başlayan ivmelenmenin devamı. Zorunlu karşılıklarda artış konusunda da ekonomistler miktar konusunda ayrışıyor. JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, “Zorunlu Karşılıklarda artış öncekilerden yüksek olursa şaşırmam” yorumunda bulunurken, Erste Menkul Değerler Başekonomisti Nilüfer Sezgin’e gore TL üzerindeki değer kaybı baskısını artırmamak için yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklarda artış beklemediğini ifade etti. Bu toplantıda az bir ihtimal olarak görse de Finansbank Başekonomisti İnan Demir’e gore Kıbrıs sorununun büyüyebileceği endişesi MB’yi munzam artırmaktan vazgeçirebilir. İnan Demir munzam artış beklentisi için ise, “Kredi büyüme temposu ise munzam artırımlarına devam etmek için hala yeterli sebep gibi görünüyor. Az bir ihtimal olmakla beraber Kıbrıs sorununun büyüyebileceği endişesi PPK'yı munzam artırmaktan da vazgeçirebilir ama henüz bu sorunun bizde kredi büyümesini yavaşlatacak büyüklükte etki yaratabileceğine dair bir işaret yok. O nedenle mütevazı da olsa munzam artışı bekliyorum bu toplantıda” yorumunda bulundu.


BloombergHT Araştırma

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com