HABERLER ABONE OL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, poltika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,5 düzeyinde sabit tutma kararı aldı. PPK, öte yandan, borçlanma faiz oranını yüzde 4,50 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 8,50’den yüzde 7,50’ye düşürdü. Banka, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 8’den yüzde 7’ye indirdi.

Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tuttu ve borç verme faiz oranını yüzde 11,50’den yüzde 10,50’ye düşürdü.

Banka'dan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiğini ve yurt içi nihai talebin sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatın zayıf küresel büyümeye rağmen nispeten güçlü seyrettiği belirtildi. Merkez Bankası, iç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlendiğini, bununla birlikte, mevcut politika çerçevesinin cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacağını vurguladı.

Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, yılın ilk aylarında sermaye akımlarındaki güçlü seyrin etkisiyle kredilerdeki artışın öngörülen seviyelerin üzerinde seyrettiğini, ancak, son dönemde küresel belirsizliklerin artması sonucu sermaye girişlerinde tekrar bir yavaşlama olduğunun dikkat çektiğini kaydederek, sermaye akımlarında artan oynaklığa karşı PPK'nın, Rezerv Opsiyonu Mekanizmasının etkinliğini kademeli olarak artırmaya karar verdiğini belirtti. . Otomatik dengeleyici özelliği sayesinde bu mekanizma geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı büyük ölçüde azaltmakta olduğunu kaydeden Merkez Bankası, bu nedenle gecelik borç verme faizlerinde 100 baz puanlık indirime gidilerek faiz koridorunun daha simetrik bir hale getirildiğini belirtti.

Merkez Bankası, öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirterek, bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini dikkatle takip edileceğini, Türk lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağını ifade etti.

Banka, açıklamasında, küresel talepteki yavaşlamanın ve emtia fiyatlarının görünümünün enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azaltmakta olduğunu, bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin  yakından izlenmekte olduğunu belirtti.

Banka, açıklamasında, "Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır" dedi.

Advertisement