Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Şubat ayında beklenenden daha fazla yükselirken, otomobil ve ticari uçak satışlarındaki toparlanmadan destek buldu.

En az 3 yıl dayanıklı kalması beklenen mallar için siparişler yüzde 5.7 yükselerek Eylül ayından bu yana en büyük artışı kaydederken, bir önceki ay yüzde 3.8 düşmüştü. Bloomberg anketine katılan 80 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 3.9 ilerlemeye işaret etmişti.

Otomobil ve konut alımlarında kaydedilen ilerlemeler 3M Co. ve United Technologies Corp. gibi şirketlerin yararına olabilirken, ekonomiye tekrardan ivme kazandırabilecek üretim artışına katkıda da bulunabilir. Buna ek olarak firmalar tarafından yeni ekipmana yapılan yatırımlar, şirketlerin Washington'daki bütçe çekişmelerini göz ardı edip artan talebe ayak uydurmak için kapasite genişlemesine konsantre olmalarıyla artış kaydediyor.

New York'ta bulunan BNP Paribas ekonomisti Bricklin Dwyer, "Firma harcamalarında kayda değer bir artış bekliyoruz. ABD ekonomisindeki temel ivme memnun edici görünüyor. Bu da şirketlerin paralarını yatırıma harcamaları için iyi bir sebep" yorumunu yaptı.

Endeks vadelileri raporun açıklanmasının ardından kazançlarını tuttular. Standard & Poor's 500 Endeksi Haziran ayı vadelileri New York saatiyle 08:34'te yüzde 0.2 yükselerek 1,550.1 puana çıktı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.1 düşüş ile yüzde 6.5 artış arasında değişiklik gösterdi.