Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD tahvilleri ihalenin ardından yükseldi

ABD 10 yıllık hazine tahvilleri Tüketici Güveninin bu ay beklenenden daha fazla düşmesi ve konut satışlarının gerilemesiyle, 35 milyar dolarlık tahvil ihalesinin ardından yükseldi.
10 yıllık ABD tahvil faizi gün içerisinde yüzde 1.94'e kadar çıkmasına rağmen New York saatiyle 10:43'te 1 baz puan düştü ve yüzde 1.91 oldu. Dün yüzde 1.97'ye kadar yükselen faizler 15 Mart'tan bu yana zirveyi görmüştü.

-Petrol beş haftanın zirvesini gördü

Batı Teksas petrolü, ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişlerinin Şubat ayında beklenenden daha hızlı artmasının ardından yaklaşık beş haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Brent petrolü ile Batı Teksas petrolü arasındaki fiyat farkı Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine indi.
Mayıs vadeli Batı Teksas petrol kontratı, Nymex piyasasında, 95.88 dolara kadar çıkarak 20 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, 54 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek, New York saati ile 12:38'de varil başına 95.88 dolara çıktı. Fiyatlar 2013 yılında yüzde 4 yükseldi. İşlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 1.1 üzerindeydi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent yükselerek varil başına 108.18 dolara çıktı. İşlem hacmi son 100 günün ortalamasının yüzde 17 üzerindeydi. Kontrat 2013 yılında yüzde 2.6 düştü. İki petrol arasındaki fiyat farkı 12.52 dolara düşerek 5 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

-ABD hisseleri artıda seyrediyor

ABD hisseleri bugün açıklanan dayanıklı tüketim malları sipariş verileri ve konut fiyatları verilerinin tüketici güveninin düştüğünü gösteren verilere baskın gelmesi üzerine toparlandı ve Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dün kaydettiği düşüşün ardından bugün yükseldi.

S&P 500 Endeksi New York saatiyle 13:06'da yüzde 0.5 yükselerek ve 1,559.09 puan olurken, dünü yüzde 0.3 düşüşle kapatmıştı. Dow Jones 78.01 puan artarak 14,525.76 puan oldu. S&P 500'deki işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 14 altında gerçekleşti.

-Gelişen piyasa hisseleri yükseldi

Gelişen piyasa hisse senetleri, Deutsche Bank AG'nin Tayland hisse senetlerinin alım fırsatı sunduğunu kaydetmesi sonrası bu ülke hisselerine gelen alımların öncülüğünde yükselişini ikinci güne taşıdı. Macaristan hisse senetleri, merkez bankasının gösterge faizi rekor seviyeye düşürmesinin ardından ralli yaptı.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, New York saati ile 10:54'te 1,027.48 puana çıktı. Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Michael Sarris, 10 milyar euroluk (13 milyar dolar) kurtarma paketi alan ekonominin sıkıntılarının daha da hafiflemesi için ülkesinin eurodan çıkması gerektiğine ilişkin görüşlere karşılık, eurodan çıkmanın "felaket" olacağını kaydetti. ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri, otomobil ve ticari uçak siparişlerindeki artışların desteği ile, Şubat ayında beklenenden daha hızlı artarken, konut fiyatları beklenenin üzerinde artış gösterdi.

-ABD konut satışları beklenenden az yükseldi

ABD'de birinci el konut satışları Şubat ayında gerileyerek son 4 yılın üzerinde bir süredir gerçekleşen en iyi üst üste aylık satışlara son verdi.

Birinci el konut satışları yıllık 411,000 oranında yükselirken, bir önceki ay bu rakam 431,000 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 78 ekonomistin tahmin medyanı 420,000 olarak gerçekleşti.

-ABD'de konut fiyatları yükseldi

ABD'de konut fiyatları Ocak ayında Haziran 2006'dan bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştirirken, konut sektörünün bu yılın başında da toparlanmaya devam ettiği sinyalini verdi.

ABD'de 20 şehirdeki konut fiyatlarını gösteren S&P/Case-Shiller endeksi Ocak ayında bir yıl öncekine göre yüzde 8.1 tırmandı. Bu artış Bloomberg anketine katılan analistlerin tahmin medyanı olan yüzde 7.9'un üzerinde gerçekleşti.

-ABD dayanıklı mal siparişleri beklenenden hızlı arttı

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Şubat ayında beklenenden daha fazla yükselirken, otomobil ve ticari uçak satışlarındaki toparlanmadan destek buldu.

En az 3 yıl dayanıklı kalması beklenen mallar için siparişler yüzde 5.7 yükselerek Eylül ayından bu yana en büyük artışı kaydederken, bir önceki ay yüzde 3.8 düşmüştü. Bloomberg anketine katılan 80 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 3.9 ilerlemeye işaret etmişti.