Advertisement
HABERLER ABONE OL

İtalya'da geçen ay yapılan genel seçimlerin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen merkez sol blok başbakan adayı Pierluigi Bersani'nin müzakere yeteneği bugün yeniden, bu kez internet vasıtasıyla gündemde olacak. Rakiplerini, başbakanlığı desteklemeye ikna etmeye çalışan Bersani, hükümet kurmak için zorluklar olduğunu ancak çalışılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından geçen cuma günü hükümeti kurmakla görevlendirilen Bersani, siyasi istişarelerin 4. gününde, bölge valileri, parlamentoda temsil edilen siyasi partilerden bazıları ve İtalya Episkoposlar Konferansı (CEI) Başkanı Kardinal Angelo Bagnasco ile görüştü.

Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen 62 yaşındaki lider Bersani, ''Çalışmaya devam etmeli. Zorluklar olsa da çalışmaya devam edilmeli'' dedi.

Bersani, zamanın aktığını, yaklaşımlarda farklılıklar olduğunu ancak teklifleri üzerinde tartışılabileceğini dile getirdi.

Başbakan adayı Bersani, hükümet kurmak için yeterli çoğunluk sayısına ulaşma ve dolayısıyla hükümet kurma sorununu Hristiyan aleminin hafta sonu kutlamaya başlayacağı Paskalya Bayramı'na kadar çözmeyi hedeflediğini kaydetti.

Bersani bugün de parlamentoda en çok oyu bulunan üç partiden biri olan 5 Yıldız Hareketi ile görüşecek Bersani'nin, bu görüşecek. Roma saati ile 10:00'da yapılacak olan ve 4 gündür devam eden görüşmelerin son ayağı, İtalya'nın bir hükümete sahip olup olmayacağı konusunda büyük önem taşıyor.

Bersani, daha önce 5 Yıldız Hareketi'ne beraber hükümet kurma konusunda sıcak mesajlar göndermiş ancak 5 Yıldız Hareketi'nden sert bir ''hayır'' cevabı almıştı.

Demokrat Partili yasakoyuculardan Matteo Orfini, 5 Yıldız Hareketi'nin bu zamana kadar Bersani'ye güven oyu vermeyi düşünmediklerini ifade ettiklerini hatırlatarak, ancak parti içindeki genel akımın kendilerine destekten yana olduğunu dile getirdi.

Merkez sol liderinin istişarelerini yarın tamamlayıp, 28 Mart Perşembe günü Cumhurbaşkanı Napolitano'ya gitmesi bekleniyor.

-Berlusconi'nin partisinin yaklaşımı-

Merkez sağ blok çatı partisi Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) Genel Sekreteri Angelino Alfano da Bersani ile gerçekleştirdikleri siyasi istişarelerin ardından ''Yaklaşımlar birbirine oldukça uzak. Önümüzdeki 48 saat içinde de böyle kalmaya devam ederse seçimlere gitmenin tek yol olduğunu yineliyoruz'' diye konuştu.

Alfano, liderleri Berlusconi'nin daha önce açıkladığı üzere merkez sağın içinde bulunduğu güçlü bir hükümetin ülkenin içinde bulunduğu krizin üstesinden gelebileceğini belirtti. 43 yaşındaki Alfano, kendilerinin olmadığı bir hükümete yeşil ışık yakmayacaklarını vurguladı.

Angelino Alfano, çözümün Avrupa'da pek çok sefer tecrübe edildiği gibi temel güçler arasında sorumluluğun paylaştırılmasıyla olacağını da ifade etti.

Merkez sağ blokta diğer parti Kuzey Birliği'nin lideri Roberto Maroni de Alfano'nun açıklamalarına katıldıklarını ve bir teknokrat kabine istemediklerini bildirdi.

Ülkede, geçen ay yapılan seçim sonrası merkez sol blok, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlarken, Senato'da hükümet kurmak için gerekli çoğunluk sayısına ulaşamadığı için diğer siyasi oluşumlar, merkez sağ blok ya da 5 Yıldız Hareketi ile koalisyon hükümeti kurması gerekiyor. Bu üç siyasi oluşumun birbiriyle koalisyon hükümetine sıcak bakmaması, İtalya'da bir teknokrat hükümet kurulması ya da yeniden sandıkların kurulması senaryolarına yol açıyor.