Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal krizin, en büyük 3 kredi derecelendirme kuruluşunun, gelişmiş ekonomilerin kredi notlarının düşürmesine neden olmasıyla 3A notuna sahip küresel hazine tahvili havuzu yüzde 60 küçüldü.

Financial Times gazetesinin analizine göre, "9A kulübü" olarak nitelenen ABD, İngiltere ve Fransa'nın en üst seviyedeki kredi notlarını kaybetmesiyle Fitch, Moody's ve Standard&Poor's'un en güvenli olarak tanımladıkları hükümet tahvil payları 2007'nin başındaki 11 trilyon dolar seviyesinden 4 trilyon dolara geriledi.

Büyük oranda S&P'nin Ağustos 2011'de ABD'nin not indiriminin bir sonucu olan küçülme, dünya kredi notları haritasında "çarpıcı" bir değişikliğe işaret ediyor. Kredi notu haritasındaki bu değişim, b,r yandan yatırımcıları gelişen piyasalara kaydırırken, diğer yandan regülatörleri "güvenli" varlık tanımlarını yeniden gözden geçirmeye itiyor.

ABD ve Avrupalı hükümetlerin not indirimleri manşetlere daha çok yansısa da, Financial Times'ın analizi, başta Latin Amerika olmak üzere dünyanın geri kalanında birçok not artışına dikkat çekiyor.

Uruguay, Bolivya ve Brezilya, Ocak 2007'den bu yana en büyük not artışı alan ülkeler arasında en üst sırayı oluştururken, en sert indirimler Yunanistan'ın başı çektiği Avrupa'da öne çıkıyor.

Fitch'in ülke notları küresel başkanı David Riley, dünyanın 5 yıl önce çok daha "tahmin edilebilir" bir yer olduğunu ve bankacılık krizlerinin de daha çok gelişen piyasalarda rastlanan bir olgu olduğunu, ancak şimdi bu varsayımların tamamen değiştiğini söyledi.