Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği'nde ilk sermaye kontrolleri uygulayacak ülke olan Güney Kıbrıs'taki parasal kısıtlamalar yıllar sürebilir. Güney Kıbrıs'ın kendi para birimine sahip olmayan ekonomisinde devreye sokmaya hazırlandığı sermaye kontrolleri, daha önce emsali görülmemiş bir uygulama.

Arjantin'den İzlanda'ya birçok ülke daha önce devalüasyona karşı benzer tedbirler aldı. Ancak Euro Bölgesi'nin bir parçası olması, paranın hiçbir değer kaybettirmeden Güney Kıbrıs'ın bankacılık sisteminden çıkan paranın değerinden hiçbir şey kaybetmeme özelliğinden ötürü ülke için işleri daha karmaşık bir hâle getirebilir.

Bu durum aynı zamanda dün Maliye Bakanı Michael Sarris'in sermaye kontrollerinin yalnızca "birkaç hafta ile sınırlı" olması hedefini de zorlaştırabilie. Asya ve Latin Amerika ekonomileri 1980 ve 1990'da paranın ülke dışına çıkışına sınırlama getirmeye çalıştığında, bu önlemler 6 ila 2 yıl sürmüştü. Bankacılık sisteminin dışında olan bir başka ülke olan İzlanda ise bankacılık sisteminin 2008'de iflas etmesinin 5 yıl sonrasında hâlen sermaye kontrollerini uyguluyor.

"Siyasi yönetim hataları sayesinde artık Euro Bölgesi'nin ilk sermaye kontrollerine sahip ülkesiyiz" ifadeleriyle kinayeli ifadeler kullanan Bruegel'deki kıdemli yetkililerinden biri olan Nicolas Veron, "Geçici ne kadar süre? Bu iş İzlanda'nınkine de benzeyip, yıllar alabilir" dedi.