Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kıbrıs'ın yardım paketinin finansmanına banka hesaplarının da dahil edilmesinin, bölgenin gelecekteki kurtarmaları için emsal teşkil etmeyeceğini savunan Avrupalı hükümetler, Hollanda Maliye Bakanı ve Eurogrup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'ün yarattığı algının aksine işaret etti.

Bloomberg Haber Ajansı'nın ele geçirdiği, Euro Bölgesi maliye bakanlığı temsilcilerinin üzerinde dün anlaştığı ve Pazartesi günü Güney Kıbrıs'a ilişkin alınan kararı açıklayan gizli belgelerde, "Güney Kıbrıs'ın programı bir şablon değildir. Alınan tedbirler Güney Kıbrıs'ın durumu özelinde belirlenmiştir" ifadeleri öne çıktı.

Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi görüşmelerine başkanlık eden Dijsselbloem, Pazartesi günü Reuters ve Financial Times gazetesine verdiği demeçlerde gelecekteki banka kurtarmalarının ulusal olarak ele alınması gerektiğini söyleyerek, bankaları yeniden sermayelendirmek için Avrupa'nın parasının kullanılması ihtiyacını sorgulamasının ardından Avrupa Borsalarını alaşağı etti.

Hollandalı bakan gün içinde açığa kavuşturmak için beyanatta bulunmasına rağmen, birçok hükümet, Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi fonlamasına banka hesaplarının da dahil edilmesi uygulamasının, emsal teşkil etmeyeceğine dair Avrupa seviyesinde bir mesaj iletilmesi yönünde baskı yaptı.

Kasım'da Hollanda maliye bakanı olan Dijsselbloem, Ocak ayında da Eurogrup başkanı seçildi. Dijsselbloem'ün sözcüsü Somone Boitelle, Brüksel jargonunda "Referans Maddeleri" olarak geçen belgeden  haberinin olmadığını söyleyerek, bir açıklamada bulunmadı.

Belge, "daha derin entegrasyon, birliğin ekonomik yönetim çerçevesinin güçlendirilmesi ve nihai surette bankacılık birliğinin tamamlanmasını kapsayacak şekilde güçlendirilmesi" temelinde para birliğini desteklemek üzere zirve seviyesinde karar çağrısında bulundu.