Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi ve İtalya'da kilitlenen siyasetin, Euro Bölgesi varlıklarına talebi azaltması ile birlikte, son dört ayın en düşük seviyesine indi.

Avrupa ortak para birimi, İsviçre bankası Pictet & Cie.'nin, Kıbrıs krizinin Euro Bölgesi'nin çekiciliğini "donuklaştırdığını" kaydetmesinin ardından, önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kaybetti. Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın, dün kanun koyuculara yaptığı konuşmada, yıllık yüzde 2 olan enflasyon hedefine iki yıl içinde ulaşmayı amaçladığını kaydetmesinin ardından yarın parlamentoda yapacağı konuşma öncesi, düşüşünü ikinci güne taşıdı. Dolar Endeksi, Şubat ayında yükseliş göstermesi beklenen ABD konut satışları verisi öncesi yükselişini üçüncü güne genişletti.

Londra'da Royal Bank of Canada 10'lar Grubu Döviz strateji başkanı Adam Cole, "Kıbrıs tarafından oluşturulan emsal ve İtalya'daki siyasi belirsizlik, Euro Bölgesi'nde risk primlerinin genişleyeceği anlamına geliyor," dedi ve "İleride olabilecek bankacılık krizlerinde maliyeti mudilere aktarma riski arttı ve piyasa fiyatları bunu yansıtmak durumunda. Euro kademeli düşecek" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, 1.2817 dolar ile 21 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini görükten sonra, yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 09:24'te 1.2831 doalr seviyesine indi. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 121.26 seviyesine indi. Japonya para birimi dolar karşısında, dünkü yüzde 0.3'lük düşüşünü yüzde 0.1 daha genişleterek 94.51 seviyesine indi.

Güney Kıbrıs bugün, ülke liderlerinin, bankalar açıldığında sermaye çıkışlarını önlemeye yönelik çözümler araması ile birlikte, ne çeşit sermaye kontrolleri uygulamayı planladığını duyurabilir. Güney Kıbrıs'ta bankalar, Avrupa Birliği'nin, 10 milyar euroluk kurtarma fonu karşılığı bazı tahvil sahiplerine ve mudilere vergi şartı koymalarından bu yana kapalı.

İtalya bugünkü borçlanma ihalesinde 7 milyar euroya kadar satış yapmayı planlıyor.

Euro, 10 gelişmiş ülke parasını takip eden Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı Endekslere göre, son üç ayda yüzde 0.7 değer kaybetti. Yen yüzde 7.5 ile en fazla kaybı gösteren para olurken, dolar yüzde 2.7 yükseldi.