Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İngiltere merkez bankası Bank of England (BOE), ülke bankalarına 25 milyar pound (38 milyar dolar) fon sağlamaları gerektiğini söylerken, bu rakam analistlerin tahminlerinin altında kaldı.

Bank of England, Mali Hizmetler Otoritesi tarafından açıklanan bir raporun ardından bankaların ticari emlak ve Euro Bölgesi'nden kaynaklanabilecek kayıplar, daha önceki hatalı satışlardan kaynaklanabilecek cezalar ve daha sıkı risk modelleri için daha fazla para ayırmaları gerektiği açıklamasını yaptı. BOE sermaye artırımı yapması gereken bankaların isimlerini veya miktarlarını açıklamazken, bankalar tarafından açıklanan planların gerekli sermayenin yarısını karşıladığını dile getirdi.

Londra merkezli Olivetree Securities Ltd. analisti Simon Maughan, "Hafif nemli bir fişek gibi bir şey. Bankaların bunu yapabilmesi için en azından 2013 yılı sonuna kadar süreleri olacak" yorumunu yaptı.

BOE, bankaları dayanıklılıklarını artırmaya zorlayarak hem kredi oranını artırmayı ve hem de ekonomik toparlanmayı hızlandırmayı amaçlıyor. Maughan'ın açıklamalarına göre bankanın bu alana yoğunlaşmasının, ticari emlak kayıpları yüzünden en çok Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) ve Lloyds Banking Group Plc'yi vurması beklenirken, yatırım bankacılığı bölümünden dolayı Barclays Plc'nin en çok risk ağırlıklarından etkileneceği belirtildi. RBS ve Lloyds bu yıl sermayeyi artırmak adına varlık satışı yapacaklarını duyurdu.