Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sınırlı stoklar ve krediden kaynaklanan düşüşten dolayı Şubat ayında beklenenden daha az ABD'li askıda konut alımı için kontrat imzaladı.

Askıda konut satışlarını gösteren endeks Ocak ayının revize edilmiş yüzde 3.8'lik artışını takiben Şubat ayında yüzde 0.4 düşerek 104.8'e geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 0.3 olarak gerçekleşti.

Giderek azalan konut sayısı alıcıların krediye ulaşabilmesini engelleyebilirken, ön ödeme için parası olanlar da tarihi düşük faiz oranlarından faydalanmayı zor buluyor. Aynı zamanda yükselen konut fiyatları bahar mevsimiyle beraber yaklaşan satış sezonunda evlerini satışa çıkarabilir.

Ohio'da bulunan Nationwide Mutual Insurance Co. ekonomisti Benjamin Ayers, "Kredi çıkışı çok sıkı ve böyle olmaya devam ediyor. Bu da büyüme için beklentileri sınırlıyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin tahminleri yüzde 3'lük düşüş ile yüzde 4'lük artış arasında değişiklik gösterdi. Dört bölgeden 2 tanesi Şubat ayında askıda konut satışlarında düşüş yaşarken, ülkenin Kuzeydoğusu yüzde 2.5'lik düşüşle buna öncülük etti. Ortabatı'da yüzde 0.4 artış gösteren askıda konut satışları, Batı bölgesinde yüzde 0.1 yükseldi.

Bir yıl öncesiyle karşılaştırıldığında imzalanan kontrat sayısı yüzde 5 artış gösterdi. Bu artış yıllık bazda Ocak ayında yüzde 9.6 olmuştu.